Aalberts Industries dividend aandeel analyse

Aalberts Industries dividend aandeel analyse

Op 13 augustus 2018 heb ik 14 aandelen Aalberts Industries N.V. (AALB) gekocht voor een prijs van € 37,35 per aandeel.

Aalberts Industries…

De groeiparel van de Nederlandse beurs

Opgericht in 1975. In 1987 naar de beurs gegaan. In 2005 kreeg het een plaatsje in de AMX index en sinds 2015 maakt het deel uit van de AEX index.

Aalberts Industries NV is de holdingmaatschappij van een aantal technische bedrijven. Het bedrijf heeft ruim 16.000 werknemers en telt 150 vestigingen verdeelt over meer dan 50 landen. 80 van deze vestigingen zijn service locaties.

Er werken maar 25 werknemers op het hoofdkantoor, inclusief de raad van bestuur. Hiervanuit men zich o.a. bezig met de strategie, fusies en overnames, bedrijfsontwikkeling, marketing en communicatie met de aandeelhouders.

Het hoofdkantoor is gevestigd op Landgoed Sandenburg in Langbroek, Utrecht. Oftewel; een duur kantoorverzamelgebouw.

Het bedrijf is georganiseerd in vier segmenten: Installation Technology, Material Technology, Climate technology en Industrial technology.

  • Installation Technology: Ontwikkelt en produceert leidingsystemen en kunststof verbindingssystemen voor de distributie en controle van water of gas in verwarmings-, koel-, (drink) water-, gas- en sprinklerinstallaties. Deze worden voornamelijk gebruikt in gebouwen en industriële installaties.
  • Material Technology: Biedt oplossingen voor warmte- en oppervlaktebehandeling, precisiestansen, precisie-extrusie en precisiemachinebewerking.
  • Climate technology: Ontwikkelt en produceert complete hydronische en luchtstroomregelsystemen en behandelingsinstallaties voor verwarming, koeling, ventilatie en drinkwater.
  • Industrial technology: Levert regel- & controlesystemen voor het reguleren en regelen van gassen en vloeistoffen.

Het bedrijf is een echte overnamemachine. Alleen al dit jaar(2018) zijn er 4 overnames gedaan. Steevast staat in de persberichten: “De overname zal direct bijdragen aan de winst per aandeel.” En dat zijn berichten die ik als dividendbelegger graag zie.

Dividendgroei met dubbele cijfers

Op 16 mei heeft Aalberts € 0,65 dividend per aandeel uitgekeerd aan zijn aandeelhouders. Dit is 12% hoger dan vorig jaar. Het dividend wordt één keer per jaar in contanten uitgekeerd.

De dividendhistorie van de onderneming gaat in ieder geval terug tot 1992. Misschien nog wel verder maar dat kon ik niet terugvinden. Sinds 2013 is het Aalbert Industries gelukt om elk jaar een stijgend dividend uit te betalen. De afgelopen 10 jaar is het dividend met gemiddeld 9,8% per jaar gestegen.

Aalberts Industries dividend per aandeel

Aalberts Industries: een cyclisch bedrijf

De winst per aandeel(wpa) is gestegen van € 0,90 in 2008 naar € 1,85 in 2017. Als we naar de winstcijfers kijken zien we dat de financiële crisis er diep heeft in gehakt. Dit winst daalde in 2009 met meer dan 50%. Tijdens de euro crisis daarna werd de winst op peil gehouden. De laatste jaren zit de winst weer behoorlijk in de lift. Door de cyclus heen is het gelukt om de wpa gemiddeld met 8,3% te laten groeien. Niet slecht!

Voor 2018 en 2019 verwachten analisten een winst van respectievelijk € 2,27 en € 2,45 per aandeel.

De omzet is gegroeid van € 1,75 miljard in 2008 naar € 2,69 miljard in 2017.

Aalberts Industries winst per aandeel

Een bedrijf heeft cash nodig om te kunnen groeien. Het management van Aalbert Industries weet dit als geen ander. De dividendpayout-ratio wordt strikt op 30% van de winst gehouden. 70% blijft over om te investeren in de business en voor overnames. De winst en het dividend kunnen in de toekomst dus blijven groeien!

Aalberts Industries dividend payout-ratio

De rentabiliteit van het eigen vermogen is redelijk stabiel. Geen vreemde uitschieters. De laatste jaren schommelt het rond 13 à 14%. Best oké voor een bedrijf in deze sector. Vooral omdat tegelijkertijd de verhouding tussen schuld en eigen vermogen de laatste jaren is verbeterd.

Aalberts Industries Rentabiliteit eigen vermogen

Het aantal uitstaande aandelen is al jaren stabiel. Geen grote leningen om eigen aandelen in te kopen. Overnames niet financieren met aandelen maar uit eigen middelen. Aalberts mag met recht een onderneming genoemd worden.

Aalberts Industries aantal uitstaande aandelen

Cash only

Over het dividendbeleid staat het volgende geschreven in het jaarverslag:

In the General Meeting of 2015, shareholders agreed to a dividend payment percentage of 30% of net profit before amortisation and dividends only to be paid in cash.

Mijn aankoopprijs vertegenwoordig 16,5 keer de verwachte winst van dit jaar. Of (beleggen is vooruitzien) 15,2 keer de verwachte winst in 2019. Wat mij betreft koopwaardig. Maar ik ben mij er van bewust dat aandelen van cyclische bedrijven meestal mooie koopjes lijken zijn op de top van de economische cyclus.

De lage payout-ratio geeft een laag dividendrendement van 1,7%. Het afgelopen decennium is het dividend met gemiddeld 9,8% per jaar gegroeid. Met dit groeitempo wordt mijn dividend elke 7 jaar verdubbeld. En dat is de reden dat ik in dit mooie bedrijf investeer.

Deze aankoop voegt naar verwachting € 9,10 toe aan mijn jaarlijks dividendinkomen.

Tot slot de analisten van onderzoeksbureau Morningstar. Zij geven het aandeel op dit moment 3 sterren. Dit betekend dat ze het aandeel redelijk gewaardeerd vinden.

Wat is uw mening over Aalberts Industries?

Disclaimer: De auteur heeft een positie in AALB

Foto: Aalberts jaarverslag 2017

De kleine belegger

De kleine belegger is in 2013 begonnen met beleggen in aandelen. Hij is bijzonder geïnteresseerd in bedrijven die elk jaar een stijgend dividend betalen. Sinds 2018 schrijft hij over de voortgang van zijn aandelenportefeuille op dit blog.

Naast beleggen in aandelen is hij sinds 2013 succesvol actief in crowdfunding via het platform van Bondora. Zijn rendement is 14,6%. Dit is na aftrek van kosten en wanbetalingen.

1 reactie