Ahold Delhaize dividend aandeel analyse

Ahold Delhaize dividend aandeel analyse

Ahold Delhaize - Albert Heijn winkel

Op vrijdag 22 maart heb ik 22 aandelen Ahold Delhaize gekocht voor € 23,73 per aandeel.

Koninklijke Ahold Delhaize N.V. exploiteert supermarkten, drogisterijen, slijterijen en webwinkels die levensmiddelen en non-food artikelen verkopen.

In Nederland in het vooral bekend van de supermarkt Albert Heijn, en de webwinkels Ah.nl en Bol.com. Ah.nl levert de dagelijkse boodschappen bij mensen thuis en aan bedrijven. Via Bol.com worden vooral non-food artikelen verkocht.

In 1948 is het bedrijf onder de naam Albert Heijn naar de beurs gegaan. In 1973 verandert de houdstermaatschappij haar naam in ‘Ahold’. Sinds de fusie overname van het Belgische Delhaize staan de aandelen Ahold Delhaize genoteerd in Amsterdam en Brussel op de beurs.

Naast Nederland is de onderneming actief in de Verenigde Staten, België, Tsjechië, Duitsland, Griekenland, Luxemburg, Roemenië en Servië. Het neemt ook deel aan joint ventures in Indonesië en Portugal. 60% van de omzet komt uit de Verenigde Staten.

Dividend

Op 27 februari 2019 heeft het management de laatste dividendverhoging aangekondigd:

…and are pleased to propose a €0.70 dividend to our shareholders, an increase of 11.1% compared to 2017, reflecting of our ambition of sustainable growth of the dividend per share.

Dat klinkt mij, als eigenaar en dividendbelegger natuurlijk als muziek in de oren!

Het afgelopen decennium is het dividend met gemiddeld 15,2% verhoogd.

Dit is ruim boven de inflatie, maar ook boven de winstgroei. In de loop van de jaren is een groter deel van de winst uitgekeerd aan de aandeelhouders.

Ahold Delhaize dividend per aandeel

Het drama van Ahold

In 2003 kende Ahold zijn welbekende boekhoudschandaal. Het scheelde niet veel of het bedrijf ging ten onder en werd delen verkocht aan de hoogste bieder. Uiteindelijk werd het bedrijf toch gered door de banken.

Als gevolg hiervan is tussen 2003 en 2006 geen dividend uitbetaald. In 2007 zijn de dividenduitkeringen hervat. Sinds die tijd is het dividend elk jaar gestegen.

Financieel journalist Jeroen Smit heeft een uitstekend boek geschreven over dit boekhoudschandaal: Het drama van Ahold. Het boek gaat uiteraard over de fraude, misleiding, ijdelheid en hebzucht. Maar het is ook een aanrader als je meer wil weten over de gang van zaken in de top van een beursgenoteerde onderneming.

Winst

De winst per aandeel is van €0,90 in 2008 gestegen naar €1,52 in 2018. Een gemiddelde groei van 5,4% per jaar.

In diezelfde tijd is de omzet is gegroeid van €25,7 miljard naar €62,8 miljard. En het aantal winkels is fors uitgebreid van 2879 in 2008 naar 6769 winkels eind 2018.

De winst wordt sterk beïnvloed door eenmalige gebeurtenissen. Daarom gaat Ahold Delhaize bij het bepalen van het dividend uit van de onderliggende inkomsten uit voortgezette activiteiten. Hierbij worden de inkomsten uit voortgezette activiteiten gecorrigeerd voor eenmalige gebeurtenissen zoals overnames of reorganisaties.

De onderliggende inkomsten uit voortgezette activiteiten zijn gestegen van €0,74 in 2008 tot €1,60 in 2018. Een gemiddeld groeipercentage van 8,0% per jaar.

De onderliggende inkomsten uit voortgezette activiteiten groeien harder dan de winst. Maar lang niet zo hard als het dividend.

Op basis van deze trend verwacht ik dat het dividend in de toekomst blijft stijgen. Het tempo zal meer in de buurt liggen van de winstgroei.

Ahold Delhaize winst per aandeel

Ahold Delhaize onderliggende inkomsten uit voortgezette activiteiten


De dividend pay-out ratio is flink gestegen

In 2008 werd nog 20% van de winst uitbetaald als dividend. In 2018 is dit gestegen naar 48%.

Als we kijken naar de onderliggende inkomsten uit voortgezette activiteiten is pay-out ratio minder hard gestegen. De dividend pay-out ratio was 24% in 2008 en 42% in 2018.

Ik heb de grafieken onder elkaar gezet om een goed beeld te krijgen.

Vanuit het bedrijf is het goed te begrijpen dat ze uit gaan van de inkomsten uit voortgezette activiteiten. Er zit een lage winstmarge op levensmiddelen en een eenmalige gebeurtenis zoals bijvoorbeeld de verkoop van het belang in ICA in 2013 heeft grote impact op de winst.

Voor mij is de winst per aandeel leidend. Uiteindelijk moeten de euro’s toch een keer verdiend worden. Kosten voor bijvoorbeeld reorganisaties zijn euro’s die je niet meer kunt uitbetalen als dividend.

Ahold Delhaize dividend pay-out ratio
Ahold Delhaize Dividend pay-out ratio - Onderliggende inkomsten uit voorgezette activiteiten

Dividendbeleid

In het jaarverslag van 2018 staat volgende over het dividendbeleid:

As of 2019, Ahold Delhaize commits to semi-annual dividend payments. The interim dividend per share will be announced on the date of the release of the second quarter results and will be equal to 40% of the year-to-date underlying income per share from continuing operations. Ahold Delhaize has the ambition to maintain a sustainable growth of its full year dividend per share.

Mooie woorden. Ahold Delhaize is natuurlijk een wel Europees bedrijf. Het dividend is niet in beton gegoten en het kan in een recessie wordt verlaagd.

Rentabiliteit

De rentabiliteit van het eigen vermogen (REV) heeft de afgelopen 10 jaar grote uitschieters laten zien. Eenmalige gebeurtenissen hebben een grote impact gehad. De trend was de laatste paar jaar dalend. De fusie met Delhaize komt dus niet uit de lucht vallen.

In november is weer een aandeleninkoopprogramma aangekondigd van €1 miljard. Een snelle berekening leert dat het aantal uitstaande aandelen hiermee ongeveer 3,7% daalt. Dit zal zorgen voor een stijging van de REV.

Ahold Delhaize rentabiliteit eigen vermogen
Ahold Delhaize aantal uitstaande aandelen

Kopen op all time high?

Is dit dan wel het goede moment om te kopen? Ik denk van wel. De onderneming heeft het gewoon erg goed gedaan de afgelopen tijd. Dat is niet onopgemerkt gebleven.

Op het moment van schrijven heeft het aandeel Ahold Delhaize een k/w van 15,6. Het dividendrendement is 2,95%.

Voor 2019 verwachten analisten een winst per aandeel van €1,69.

De analisten van Onderzoeksbureau Morningstar geven het aandeel op dit moment 3 sterren. Dit betekend dat zij het aandeel redelijk gewaardeerd vinden.

Voor de toekomst verwacht ik dat de groei doorzet. Er zijn zeker zorgen over de felle concurrentie tussen supermarkten. Maar daar heeft het bedrijf al sinds de oprichting mee te maken.

Het veranderende winkellandschap met meer online bestellingen en nieuwe spelers als Amazon is ook een punt van aandacht. Maar ook daar kan Ahold goed in meekomen. Webwinkels als ah.nl en Bol.com lopen niet bepaald achter op de concurrentie.

De afgelopen 10 jaar is een stijgend dividend uitbetaald. Ik verwacht dat deze groei in de toekomst doorzet. Vooral de synergie-effecten van de fusie met Delhaize en het aandeleninkoopprogramma zijn op de korte termijn een motor achter de winstgroei.

Deze aankoop voegt €15,70 toe aan mijn jaarlijks dividendinkomen.

Wat is jouw mening over Ahold Delhaize?


Disclaimer: De auteur heeft een positie in Ahold Delhaize

Foto: Ah.nl beeldbank

De kleine belegger

De kleine belegger is in 2013 begonnen met beleggen in aandelen. Hij is bijzonder geïnteresseerd in bedrijven die elk jaar een stijgend dividend betalen. Sinds 2018 schrijft hij over de voortgang van zijn aandelenportefeuille op dit blog.

Naast beleggen in aandelen is hij sinds 2013 succesvol actief in crowdfunding via het platform van Bondora. Zijn rendement is 14,6%. Dit is na aftrek van kosten en wanbetalingen.

13 reacties

 • Een goede keuze, heb er zelf ook een positie in. Naast dat het een goed bedrijf is vind ik het fijn om wat meer geografisch gediversifieerd te zijn. Daar helpen bedrijven als Ahold en Unilever mij mee 🙂

 • Wat mij betreft een prachtig bedrijf. Wel zijn er wat bedreigingen, in NL o.a. van Jumbo, Coolblue en picnic. Internationaal het geweld van Amazon & Alibaba, Lidl & Aldi en lokale spelers.

  Ahold heeft dus met stevige concurrentie van doen. Maar dat zijn de Zaandammers gelukkig wel gewend. Ik ben zelf al jaren AD aandeelhouder, en blijf erin geloven. Maar het wordt wel spannend nu.

 • Ik heb Ahold niet op mijn shortlist staan, maar ben dan ook nog niet zo ver als jij bent. Zelf wil ik eerst nog PEP en PG in dit segment aanschaffen in de loop van het jaar.

  Wat betreft Nederland houd ik het bij Unilever en Koninklijke Olie. En qua Europese exposure zal ik een Europese dividend ETF tzt aanschaffen.

  Ik heb het drama van Ahold bewust meegemaakt en dat zal hierbij ook wel meespelen.

  Maar leuk dat je blijft investeren en het dividend laat blijven groeien.

  Mijn aankoop plaats ik morgen (6,5% dividendrendement met 19 jaar opeenvolgend divididend groei laten zien).

  • Bedankt voor je reactie, Dividendbelegger

   Ik was op het moment van de (bijna) ondergang Ahold nog niet zo met beleggen bezig. Het boek heb ik vorig jaar gelezen. Heb er van genoten. Jeroen Smit kan goed schrijven.

   Ben benieuwd naar je nieuwe aankoop. Ik hou je site in de gaten!

   De kleine belegger

 • Wat een fantastische keuze!

  Mijn complimenten voor wederom een uitstekende analyse. Nu ik dit zo lees zou ik bijna nog meer aandelen AD te kopen. Unilever zou ik ook heel graag toevoegen, maar die zijn afgelopen dagen wel erg hard gestegen. Veel plezier van je aankoop!

 • Ahold heb ik nu al enige jaren in portefeuille. Ik heb ze gekocht rond de 17 en hou ze ook aan voor het dividend. Unilever wil ik niet meer sinds ze de margarinedivisie hebben verkocht is het een veel te dure toko. Coca Cola European partners is ook een leuke dividendbetaler die ik nu ook al een hele tijd in portefeuille heb.

 • Ik ben wel benieuwd of er een overname aan zit te komen. Ahold zou een acquisitie kunnen doen, maar ik zie ook nog wel Amazon een groot deel van Ahold kopen.

  Zou een instant toegang tot een groot NL marktaandeel zijn voor Amazon.