Ashtead Group dividend aandeel analyse (gekocht)

Ashtead Group dividend aandeel analyse (gekocht)

Ashtead Group dividend aandeel analyse - Suntbelt Rentals

Ik heb vandaag 24 aandelen Ashtead Group plc gekocht voor £ 19,08 per aandeel.

Ashtead Group is een Brits verhuurbedrijf en genoteerd aan de beurs in Londen.

De verhuurvloot van het bedrijf varieert van kleine handgereedschappen tot grote bouwmachines. Deze worden vooral voor de korte termijn verhuurt. Oude machines worden verkocht op de tweedehandsmarkt.

Het bedrijf is onder de merknaam Sunbelt Rentals actief in de Verenigde Staten (658 vestigingen) en Canada (10 vestigingen). Deze landen vertegenwoordigen respectievelijk 84 % en 3 % van de omzet.

In het Verenigd Koninkrijk is het actief onder de merknaam A-Plant. Het bedrijf heeft hier 187 vestigingen. Deze genereren 13 % van de omzet.

Dividend

Ashtead Group heeft in 2018 £ 0,33 per aandeel uitbetaald. Dit geeft een dividendrendement van 1,7%. Dat is niet veel. Ik geef het gelijk toe.

Maar het mooiste komt nog.

Het dividend is dit jaar met 20% verhoogd.

En dat was geen eenmalige gebeurtenis.

De afgelopen 10 jaar is het dividend met gemiddeld 29,4% per jaar verhoogd. Een uitzonderlijk hoog percentage als je het mij vraagt.

De kleine belegger - Aandeel analyse Ashtead Group - Dividend per aandeel

Kan deze stijging in de toekomst zo doorgaan?

Daarvoor kijken we naar de winst per aandeel(wpa). Want een bedrijf waarvan de winst niet groeit maar dat wel zijn dividend verhoogt heeft een probleem. Het loopt op een gegeven moment tegen de grenzen van de pay-outratio aan en kan niet verder verhogen.

Daar heeft de Asthead Group (nog) geen last van. De wpa is gestegen van £ 0,142 in 2008 naar £ 1,953 in 2018. Gemiddeld is de winst dus met 30% per jaar gegroeid. Zelfs nog iets hoger dan het dividend.

De kleine belegger - Aandeel analyse Ashtead Group - Winst per aandeel

Dit is ook te zien aan de pay-out ratio. Deze was 18% in 2008 en is in 2018 zelfs iets gedaald tot 17%.

De kleine belegger - Aandeel analyse Ashtead Group - Dividend pay-out ratio

Het rendement op het eigen vermogen is interessant. Het bedrijf is extreem winstgevend geworden de afgelopen jaren.

Dit overigens zonder de verhouding tussen schuld en eigen vermogen te laten oplopen.

De kleine belegger - Ashtead Group - Rentabiliteit eigen vermogen

En nu de olifant in de kamer

Wat gebeurt er met het dividend als het economisch even minder gaat?

Daar zegt het bedrijf het volgende over in zijn jaarverslag:

In the longer term, there is a link between demand for our services and levels of economic activity. The construction industry, which affects our business, is cyclical and typically lags the general economic cycle by between 12 and 24 months.

En dat zien we terug in de grafieken van de wpa en de pay-out ratio. In de jaren na de financiële crisis daalde de omzet. De winst werd geminimaliseerd. Het dividend daarentegen werd niet verlaagd.

Sterker nog, het werd in 2011 met 3,4% zelfs verhoogd.

Dat zijn de bedrijven waar ik graag eigenaar van ben!

De onderstaande grafiek uit het jaarverslag laat zien hoe ze het doen. De ouderdom van de vloot stijgt omdat er minder wordt geïnvesteerd. Er wordt langer doorgedraaid met dezelfde machines. De infrastuur blijft wel op peil. En op het moment dat de vraag naar machines weer aantrekt is er genoeg capaciteit om aan de vraag te voldoen en gaan de investeringen weer omhoog.

De kleine belegger - Ashtead Group - Managing the cycle

Uitstaande aandelen

Bij het analyseren van een bedrijf kijk ik altijd even naar het verloop van het aantal uitstaande aandelen. Een bedrijf wat zijn groei financiert met het uitgeven van extra aandelen is minder aantrekkelijk. Het zorgt ervoor dat het dividend verwatert.

Bij Ashtead Group is dit gelukkig niet het geval. Het aantal aandelen schommelt door de cyclus heen maar er worden regelmatig eigen aandelen ingekocht. Het aantal uitstaande aandelen is gestaagd afgenomen van 549 miljoen in 2008 naar 498 miljoen in 2018.

De kleine belegger - Aandeel analyse Ashtead Group - Uitstaande aandelen

Zoals ik aan het begin al zei, ik heb 24 aandelen Asthead Group gekocht. Deze aankoop voegt naar verwachting € 9,06 toe aan mijn jaarlijks dividendinkomen.

Als we rekenen met de regel van 72 zorgt een dividendgroei van 20% ervoor dat het dividend elke 3,6 jaar verdubbeld.

Er zijn slechtere investeringen…

Tot slot de analisten van onderzoeksbureau Morningstar. Zij geven het aandeel op dit moment 4 sterren. Dit betekent dat ze het aandeel aantrekkelijk gewaardeerd vinden.

Wat is jouw mening over de Asthead Group? Een mooie groeiaandeel voor de lange termijn? Of is het investeren te riskant omdat we op de top van de economische cyclus zitten?


Disclaimer: De auteur heeft een positie in LON:AHT

Foto: Flickr/Architect of the Capitol

De kleine belegger

De kleine belegger is in 2013 begonnen met beleggen in aandelen. Hij is bijzonder geïnteresseerd in bedrijven die elk jaar een stijgend dividend betalen. Sinds 2018 schrijft hij over de voortgang van zijn aandelenportefeuille op dit blog.

Naast beleggen in aandelen is hij sinds 2013 succesvol actief in crowdfunding via het platform van Bondora. Zijn rendement is 14,6%. Dit is na aftrek van kosten en wanbetalingen.

7 reacties

 • Dank je wel voor je uitgebeide analyse, leuk om dit ook eens in het Nederlands te lezen.

  Ik had nog nooit van het bedrijf gehoord maar alle metrics staan wat mij betreft ook op groen. Ik heb nog geen UK aandelen, dus ik houd of ook even in de gaten. Via mijn broker kost het 2,50 per jaar per Exchange dus dan moet ik er wel een paar op de desbetreffende beurs willen gaan kopen.

  • Volgens mij zitten we bij dezelfde broker. 🙂

   In februari van dit jaar heb ik mij verdiept in RELX. Een prachtig bedrijf met een mooie dividendhistorie. Rond die tijd maakte ze bekend de duale bedrijfsstructuur op te heffen en verder te gaan als Brits bedrijf.

   Toen heb ik maar gelijk Britse PLC-aandelen gekocht en als doel gesteld om dit jaar vijf Britse bedrijven toe te voegen aan mijn portefeuille.

   Het tarief voor de dividendbelasting in het Verenigd Koninkrijk is 0%. Dat is natuurlijk ook fijn.

  • Hoi Mr Groeigeld,

   Ik ga ervan uit dat het wel goed komt. Het Verenigd Koninkrijk is een ontwikkeld land. En ontwikkelde landen glijden maar zelden af tot het niveau van ontwikkelingsland.

   De volatiliteit rond de Brexit biedt misschien wel koopkansen!

 • Persoonlijk begin ik hier niet aan omdat de gevolgen van de brexit niet goed te overzien zijn. ook de kosten via de Giro voor de UK snoepen gelijk een deel van het rendement af.

  De mogelijke pijn bij dit aandeel zit volgens mij dat bij de winst per aandeel sterk kan gaan dalen als er echt economische tegenwind komt en deze wind een tijdje aanhoudt.

  Maar het kan uiteraard ook de andere kant op slaan en dat is beleggen. Een goede mix van risico/rendement.

  Succes.

  Mijn complimenten overigens voor je breed gespreide portefeuille!

  • Bedankt voor je compliment, Dividendbelegger.

   Ik ben het helemaal eens met je analyse over de winst. Daarom heb ik speciaal gekeken de cijfers tijden de financiële crisis. Deze heeft Ashtead Group goed doorstaan. Daarom heb ik vertrouwen in de toekomst van het bedrijf.