Zo krijg je 14% rendement bij Bondora

Zo krijg je 14% rendement bij Bondora

De kleine belegger - Bondora-logoIedereen weet dat spaargeld de laatste jaren niets oplevert. Laatst keek ik op mijn spaarrekening bij de ASN Bank en stond de rente op 0,1%.

Een paar jaar geleden ben ik gaan rondkijken naar alternatieven. Eén daarvan is Bondora, het peer-to-peer leningen platform.

Via Bondora kunt investeren in leningen aan consumenten. Deze leningen hebben een hoger risico en in ruil daarvoor rentetarieven die veel hoger zijn dan wat je krijgt op een gegarandeerde plek als een spaarrekening. Na een paar jaar kan ik zeggen: het valt niet tegen. Mijn rendement is op dit moment 14,6%. Dit is na aftrek van kosten en wanbetalingen.

Voordat ik mijn tips geef om het beste rendement te halen geef ik eerst een beetje achtergrondinformatie en laat zien hoe het niet moet.

Wat is Bondora?

Bondora is een p2p-platform, waarop je investeert in leningen aan consumenten. Het bedrijf bestaat sinds 2009 en is gevestigd in Estland. De peer-to-peer leningen die Bondora aanbiedt, worden verstrekt aan consumenten in Finland, Spanje en Estland. Het totaalbedrag van een lening varieert van €500,- tot €10.000,- en de looptijd gaat van 3 tot 60 maanden.

Op het moment van schrijven hebben ruim 42.000 investeerders meer dan 160 miljoen euro geïnvesteerd en ruim 20 miljoen euro aan rente ontvangen. Het gemiddelde rentepercentage van alle leningen is 32,7%. Het nettorendement voor investeerders, dus na aftrek van kosten en wanbetalingen is op dit moment 10,8%.

Wie gaat er zoveel rente betalen?

Consumenten uit Estland, Finland en Spanje. Bondora zegt hierover het volgende op haar website:

Bondora richt zich op de middeninkomens die middelgrote, middellange financiering nodig hebben die banken en flitskrediet bedrijven niet kunnen verstrekken vanwege wetgeving, balans beperkingen of technische beperkingen.

Geografisch gezien richt Bondora zich op landen in het eurogebied die vanwege hun omvang (bijv. Finland en Estland) of ongunstige macro-economische gebeurtenissen (bijv. Spanje) geen concurrerende kredietmarkten hebben ontwikkeld.

De partijen die er wel zijn kunnen dus een hogere rente vragen. Er is ook geen wetgeving zoals in Nederland, die de maximale rente voorschrijft.

Ik hoor je denken: Een peer-to-peer platform waar ik mijn geld kan uitlenen tegen een aantrekkelijke rente en ook nog in euro’s.

Waar kan ik meedoen?

Nou, dat kan hier. Maar voordat je inschrijft wil ik eerst aan de hand van eigen ervaringen laten zien hoe het niet moet.

Mijn ervaringen

In november 2013 begon ik met geld uitlenen via het platform Bondora. Tegenwoordig is er de Portfolio Manager die alles voor je regelt. Die was er toen nog niet. De website was een marktplaats met leningen. Investeerders konden een bedrag inschrijven op een lening en zo de lening financieren. Leners betaalde hoge rentepercentages van 26% tot wel 33%.

Je snapt dat dit mijn aandacht trok.

Mijn eerste storting was €100,- om het te proberen. Ik had het bedrag verdeeld over 10 verschillende leningen. Allemaal leningen aan particulieren zonder geregistreerde betalingsproblemen en met een vlekkeloze kredietscore van 1000.

De eerste aflossingen en rentebetalingen kwamen binnen en mijn vertrouwen in het platform groeide. Ik begon te rekenen, zag eurotekens en stelde mij voor welk rendement ik kon behalen als ik een paar duizend euro zou investeren.

De volgende maanden was ik druk met het selecteren van leningen.

Rond de jaarwisseling van 2014/2015 waren er twee belangrijke wijzigingen. Eerst kwam de nieuwe Portfolio Manager. Vanaf dat moment was het mogelijk om automatisch te investeren in alle leningen. Deze mogelijkheid heb ik met beide handen aangegrepen want het bespaarde veel tijd. Het was in de eerste versie nog niet mogelijk om op kwaliteit te selecteren. Dat kwam jammer genoeg pas later.

Daarna werd het Bondora Rating systeem ingevoerd. Alle leningen kregen een rating van AA t\m HR. AA is de meest veilige categorie. HR staat voor High Risk. Dit is gebaseerd op kenmerken van de lener zoals leeftijd, dienstverband, inkomen, enzovoort.

En wat bleek, veel van mijn zorgvuldig uitgezochte leningen aan mensen zonder betalingsproblemen vielen in de HR-categorie en waren helemaal niet zo veilig! Ook veel van de leningen waarin ik via de Portfolio Manager investeerde vielen in de HR-categorie.

Mijn portefeuille had een hoog risicoprofiel. En dat heb ik geweten…

De eerste leners gingen achterlopen met aflossen en rentebetalingen

Op zich niets bijzonders. Ik had het verwacht met deze categorie leners. Het zijn vaak mensen die niet bij de bank terecht kunnen voor een lening.

Het gemiddeld rentetarief van alle leningen in mijn portefeuille was toen 29%. Ik had verwacht dat dit genoeg was om een paar tegenvallers op te vangen.

Maar het bleef niet bij een paar betalingsachterstanden. Op een gegeven moment had 70% van de leningen een betalingsachterstand. Sterker nog, sommige leners hadden nog nooit een cent terugbetaald.

Doorgaan of stoppen?

Ik heb serieus overwogen om te stoppen met Bondora. Alle leningen te verkopen op de secundaire markt en mijn geld ergens anders te investeren.

Maar als je de leningen wat beter bekijkt biedt het platform zeker kansen.

De leningen bij Bondora geven een rente waar je bij andere alternatieven alleen maar van kunt dromen. Alleen creditcardmaatschappijen kunnen hieraan tippen. Er zijn genoeg mensen die de hoge rente wel elke maand netjes betalen. Alleen zijn er ook veel mensen die niet betalen. En dat woog niet op tegen het hoge rentepercentage.

Ik besloot door te gaan en mijn lening portefeuille op de schop te gooien. Vanaf toen was het motto:

Een lener is pas een goede lener als hij betaald.

Alle leningen met een rating lager dan B gingen in de verkoop op de secundaire markt. Dit was 80% van mijn leningen. De eerste pluk leningen met een hoog rentepercentage werden met grote winst doorverkocht. De laatste leningen waar nog nooit een cent van terugbetaald was gingen met grote korting de deur uit.

Daarna ben ik veel strenger gaan selecteren bij nieuwe leningen. En ik denk dat iedereen dat moet doen om succesvol te zijn in p2p-leningen.

Succesvol investeren via Bondora

Tegenwoordig kan je in de Portfolio Manager Pro zelf selecteren in welke leningen je wil investeren. Maak daar gebruik van.

De kleine belegger - Bondora - Portfolio Pro

Bij Bondora zijn de leningen met hoogste ratings (AA t\m B) ratings het meest aantrekkelijk. Deze hebben een redelijk hoog maar voor de lener betaalbaar rentepercentage tussen 9% en 20%. Maar het belangrijkste aan deze categorie: het aantal wanbetalingen is laag.

Wat ga maar na: als de hoofdsom van één lening niet wordt terugbetaald moeten er minimaal 7 leningen met 14% rente en de looptijd van één jaar zijn om dit verlies goed te maken. En dan heb je nog niet eens rendement gemaakt.

De eerste selectie is nu gemaakt. De investeringen komen binnen in je portefeuille. Maar daarmee ben je er nog niet.

Daarna ga je filteren en verkopen

En gebruik hierbij je boerenverstand. Want ga maar na: Als je geld uitleent, aan wie zou je dat willen doen?

Juist, alleen aan mensen die het kunnen terugbetalen.

Genoeg financiële ruimte

De lener moet financiële ruimte hebben voor het aflossen van de lening en daarnaast nog voldoende geld over hebben om van te leven.

Concreet: een lener moet nog minstens € 250,-* vrije ruimte hebben om van te leven. Alles wat daar niet aan voldoet verkoop je op de secundaire markt.

De kleine belegger - Bondora - Inkomsten en uitgaven

Alleen geverifieerde inkomsten en uitgaven

Om dit te kunnen controleren moet deze data wel aanwezig zijn. Bondora heeft leningen met vier verschillende categorieën. Niet gecontroleerde inkomsten, Verificatie via telefoon, Geverifieerde inkomsten en Geverifieerde inkomsten en uitgaven.

Alle leningen waarvan Bondora de inkomsten en uitgaven niet heeft kunnen controleren verkoop je ook op de secundaire markt. Deze leners hebben iets te verbergen of zijn te lui om gegevens aan te leveren.

Allebei geen type mensen waar je je zuurverdiende geld aan wil uitlenen.

De kleine belegger - Bondora - verificatie methode

De beste deurwaarders komen uit Estland

Ik investeer alleen in leningen uit Estland. Bondora is een Ests bedrijf en heeft zijn zaken met deurwaarders in Estland beter op orde dan in Finland of Spanje. De kans dat je (een gedeelte van) de hoofdsom terugkrijgt bij wanbetaling is in Estland groter. Daarom verkoop ik alle leningen van Finse en Spaanse leners zo snel mogelijk op de secundaire markt.

In de laatste update van november 2018 zie je dat Spanje dit jaar goed presteert. Maar tot 2017 was Estland het land waar je de meeste kans had om je geld terug te krijgen.

De kleine belegger - Bondora -p2p lending recovery

Een lener is pas een goede lener als hij betaald

En als laatste de belangrijkste: Leningen met achterstallige betalingen verkoop ik gelijk op de secundaire markt.

De kans is groot dat de leners alsnog zijn termijnbedrag betaald en dan is er niets aan de hand. Maar betalingsproblemen geven natuurlijk geen vertrouwen voor de toekomst. De lener kan ook met de noorderzon vertrokken zijn.

Vandaar dat ik geen risico neem en mijn geld investeer in leningen die wel op tijd terugbetalen.

Alles goed beschouwd: een lener is pas een goede lener als hij betaald.

De kleine belegger - Bondora - wanbetaler

Peer-to-peer leningen of dividendaandelen?

Peer-to-peer leningen helpen mij met diversificatie van mijn vermogen. Leningen aan consumenten hebben alles te maken met de economische situatie in een land maar weinig met aandelen van mondiaal opererende bedrijven. Het is daarom een compleet andere beleggingscategorie dan aandelen.

De leningen via Bondora hebben een hoog risicoprofiel. Het is daarom verstandig om maar een beperkt deel van je vermogen te investeren via peer-to-peer leningen.

Mijn doelstelling voor de lening portefeuille bij Bondora is 12% per jaar. Of te wel 1% per maand. Op dit moment zit ik daar boven met een rendement van 14,6% per jaar. 

Dit geld herinvesteer ik via Bondora. In de toekomst is het een mooie aanvulling op mijn inkomen.

Wil je zelf investeren via Bondora? Gebruik deze link en Bondora geeft je € 5,- startgeld om het platform te proberen.

De kleine belegger - Bondora - get started

* We hebben het hier over Estland. De inkomens en de levensstandaard liggen lager dan in Nederland. Het gemiddelde bruto-inkomen in Estland is €1354,- per maand.

De kleine belegger

De kleine belegger is in 2013 begonnen met beleggen in aandelen. Hij is bijzonder geïnteresseerd in bedrijven die elk jaar een stijgend dividend betalen. Sinds 2018 schrijft hij over de voortgang van zijn aandelenportefeuille op dit blog.

Naast beleggen in aandelen is hij sinds 2013 succesvol actief in crowdfunding via het platform van Bondora. Zijn rendement is 14,6%. Dit is na aftrek van kosten en wanbetalingen.

3 reacties

 • Je moet wel in hoge nood zitten of erg stom zijn om leningen aan te gaan met zulke extreem hoge rentepercentages. Ik snap dat je het interessant vindt als investeringsmogelijkheid, maar knaagt jouw geweten nooit?

  • Hoi Lonica,

   Bedankt voor je reactie.

   Je bedoelt de hoge rentepercentages? In Nederland zijn er ook genoeg mensen die dit soort rentepercentages betalen aan de postorderbedrijven. Ik zou het niemand aanraden maar het is een eigen keuze.

   Alle voorwaarden en kosten zijn vooraf bekend. Mensen zijn niet verplicht om een dure lening af te sluiten. Ze kunnen ook vooraf sparen voor die auto of verbouwing.

   Daarnaast leen ik geen geld uit aan mensen die tot de nek in de schulden zitten. Dat vind ik onverantwoord. Ze moeten de lening kunnen terugbetalen er daarnaast nog financiële ruimte hebben om een tegenvaller op te vangen.