Dividend update april 2019 – 3 dividendverhogingen, 3 nieuwe aankopen

Dividend update april 2019 – 3 dividendverhogingen, 3 nieuwe aankopen

Er is weer een maand voorbijgegaan. Tijd om alle dividenduitkeringen op een rijtje te zetten. Ik vind het leuk om deze overzichten te maken. Het optellen van de kleine bedragen helpt mij om de waan van de dag te negeren en te focussen op de lang termijn.

Dividend update april 2019 omslagfoto

Het europese dividendseizoen is begonnen

Ahold Delhaize en Vopak bijten de spits af met de uitkering van het jaarlijks dividend. Sligro betaalde in april een slotdividend. In totaal hebben 7 bedrijven in april een deel van de winst op mijn rekening gestort. Geen slecht resultaat.

In de tabel staan de bedragen die ik in april heb ontvangen. De vreemde valuta zijn omgerekend naar euro’s.

Totaal€ 84,88
PepsiCo€ 4,96
Coca Cola€ 6,78
Sligro€ 11,90
Illinois Tool Works Inc.€ 4,43
Realty Income€ 4,61
Ahold Delhaize€ 35,70
Vopak€ 16,50

Mijn totale dividendinkomen in april was €84,88.

Al met al een mooi rijtje bedrijven. De absolute bedragen zijn nog klein maar het is een goede basis om mee verder te gaan.

Het dividendinkomen is 92% hoger dan april 2018. Prachtig om te zien. Al komt het mooie groeipercentage natuurlijk vooral omdat mijn portefeuille nog in de groeifase zit.

Een deel van de stijging komt ook door gunstige wisselkoersen. De gemiddelde EUR/USD-koers van mijn dividendbetalingen was 1,12 tegen 1,23 in april vorig jaar.

Dividendbelasting

De bedragen in de tabel zijn bruto. Dus voor belasting. Ik doe dit bewust. Landen hebben verschillende regels als het gaat om dividendbelasting.

In Nederland is de dividendbelasting een voorheffing van 15%. Die mag ik verrekenen met de inkomstenbelasting. Dividend uit de VS is belast tegen 15% maar mag ik alleen verrekenen met de vermogensrendementsheffing. Groot-Brittannië is het makkelijkst. Het land heft geen dividendbelasting.

Het uiteindelijke netto dividendrendement hangt af van mijn persoonlijke situatie bij de belastingaangifte.

Dividendverhogingen

Er waren in april drie bedrijven die het dividend verhoogd hebben ten opzichte van de vorige dividenduitkering.

Frisdranken fabrikant The Coca-Cola Company (NYSE: KO) heeft zijn kwartaaldividend met 2,6% verhoogd van $0,39 naar $0,40 per aandeel. Deze verhoging voegt €0,68 toe aan mijn jaarlijks dividendinkomen.

Ahold Delhaize (AMS: AD) heeft zijn jaarlijks dividend met 6% verhoogd van €0,63 naar €0,70. Deze verhoging voegt €3,57 toe aan mijn jaarlijks dividendinkomen. Lees hier mijn analyse van het aandeel Ahold Delhaize.

Vopak (AMS: VPK) heeft zijn jaarlijks dividend met 4,8% verhoogd van €1,05 naar €1,10. Deze verhoging voegt €1,50 toe aan mijn jaarlijks dividendinkomen.

Gelukkig waren er geen dividendverlagingen.

Aankopen: WH Smith, DSM, ITW

In de laatste dagen van April heb ik drie aankooptransacties gedaan. Allemaal van bedrijven die ik al in mijn portefeuille heb.

Op 29 april heb ik 22 extra aandelen WH Smith bijgekocht. De prijs was £20,50 per aandeel. WH Smith PLC is een Britse retailer. Ik heb het bedrijf vorig jaar geanalyseerd. Snel daarna heeft het een grote overname gedaan. Het Amerikaanse InMotion, een retailer in het travel segment, is aangekocht voor een bedrag van $198 miljoen. Met deze overname voegt het bedrijf 114 locaties toe aan zijn travelsegment. Het verwachte dividendrendement van deze aankoop is 2,8%. De afgelopen 10 jaar is het dividend met gemiddeld 12,5% per jaar gestegen. Met mijn aankoopprijs betaal ik 20,7x de winst van vorig jaar.

Op dezelfde dag heb ik 5 aandelen DSM gekocht voor €101,20 per aandeel. DSM N.V. is een gevarieerd chemie bedrijf dat zich bezighoudt met gezondheid, voeding en materialen. Het dividendrendement is 2,3%. De afgelopen 10 jaar is het dividend met gemiddeld 6,7% per jaar gestegen. De koers/winstverhouding op het moment van aankoop was 17,3.

En als laatste heb ik 4 aandelen Illinois Tool Works Inc (ITW) gekocht voor $155 per aandeel. ITW is een fabrikant van industriële producten en apparatuur en een huishoudnaam in elke dividendportefeuille. Hoewel dit bedrijf cyclisch is weet het al 44 jaar op rij zijn dividend te verhogen. Vorig jaar zelfs met 28%. Uiteraard gebeurt dit niet elk jaar. De afgelopen 10 jaar is het dividend met gemiddeld 11,6% per jaar gegroeid. Ook niet slecht. Het dividendrendement is 2,6%. Voor deze aandelen betaalde ik 19,5x de verwachte winst van dit jaar.

Deze aankopen voegen €40,68 toe aan mijn jaarlijks dividendinkomen.

Cumulatief dividend inkomen 2019

Ik heb dit jaar €302,17 aan dividend ontvangen. Dit is 76% hoger dan in dezelfde periode vorig jaar.

Bedankt voor het lezen!

De kleine belegger

Ps. Vond je dit interessant? Deel het op social media. Dit blog kan wel wat nieuwe lezers gebruiken.

Disclaimer: De auteur heeft een positie in alle genoemde aandelen.

De kleine belegger

De kleine belegger is in 2013 begonnen met beleggen in aandelen. Hij is bijzonder geïnteresseerd in bedrijven die elk jaar een stijgend dividend betalen. Sinds 2018 schrijft hij over de voortgang van zijn aandelenportefeuille op dit blog.

Naast beleggen in aandelen is hij sinds 2013 succesvol actief in crowdfunding via het platform van Bondora. Zijn rendement is 14,6%. Dit is na aftrek van kosten en wanbetalingen.

2 reacties