Dividend update: Bijna €1000 in 2018 – 3 dividendverhogingen

Dividend update: Bijna €1000 in 2018 – 3 dividendverhogingen

Er is weer een maand voorbijgegaan. Tijd om alle dividenduitkeringen op een rijtje te zetten. Ik vind het leuk om deze overzichten te maken. Het optellen van de (kleine) bedragen helpt mij om de waan van de dag te negeren en de focus op de lange termijn te houden.

En dat is hard nodig. Want wat gingen de financiële markten tekeer in de maand december!

De AEX index verloor 6,9% in een maand tijd. De S&P 500 daalde zelfs nog harder met 10,2%. En de Britse FTSE100 index sloot met een min van 4,7% in december.

Ik houd zelf de waardedaling(of stijging) van mijn portefeuille niet nauwkeurig bij. Maar deze zal ongetwijfeld met dezelfde percentages zijn gedaald.

Wat ik wel nauwkeurig bij houd zijn de dividendbetalingen. En ondanks alles bleef het dividend gewoon binnenstromen.

In de tabel staan de bedragen die ik in december heb ontvangen. De vreemde valuta zijn omgerekend naar euro’s.

Totaal€ 159,68
Eurocommercial properties€ 62,35
Paccar€ 5,92
Unilever€ 12,39
IBM€ 9,68
Target€ 9,58
Emerson€ 9,06
Johnson & Johnson€ 8,75
3M€ 3,59
Coca-Cola€ 6,53
Realty Income€ 4,47
McDonald's€ 4,08
Royal Dutch Shell€ 15,26
V.F. Corporation€ 8,02

Mijn totale dividendinkomen in december was €159,68.

Dit is 93% hoger dan december 2017. De stijging komt voor het overgrote deel door mijn nieuwe aandelen Eurocommercial Properties. Ik heb dit jaar 29 aandelen gekocht in deze vastgoedinvesteerder. Samen goed voor €62,35 dividend. Daarnaast heb ik in december voor de eerste keer dividend ontvangen van 3M.

De wisselkoersen zorgde deze maand voor een klein voordeel. De gemiddelde EUR/USD-koers van mijn transacties in december was 1,14 tegen 1,18 in december vorig jaar.

Dividendbelasting

De bedragen in de tabel zijn bruto. Dus voor belasting. Ik doe dit bewust. Landen hebben verschillende regels als het gaat om dividendbelasting.

In Nederland is de dividendbelasting een voorheffing van 15%. Die mag ik verrekenen met de inkomstenbelasting. Dividend uit de VS is belast tegen 15% maar mag ik alleen verrekenen met de vermogensrendementheffing. Groot-Brittannië is het makkelijkst. Het land heft geen dividendbelasting.

Door de dividendbelasting buiten beschouwing te laten kan ik dividendinkomsten van bedrijven uit verschillende landen goed vergelijken.

In het voorjaar moet ik belastingaangifte doen. Dan zal ik een post maken over dividendbelasting en de gevolgen daarvan voor het rendement.

Dividendverhogingen

De volgende bedrijven hebben het dividend verhoogd ten opzichte van de vorige dividenduitkering.

Emerson (NYSE: EMR) heeft zijn dividend met een 1% verhoogd van $0,485 naar $0,49 per aandeel. Dit voegt €0,37 toe aan mijn jaarlijks dividendinkomen.

Dit is het 62e jaar op rij dat Emerson het dividend verhoogd. Hoewel ik kan waarderen dat Emerson het trackrecord van dividendverhogingen in stand houd is het percentage teleurstellend. Volgend jaar verwacht het bedrijf een winstgroei van 6-9%. Ik hoop dat we dit gaan terug zien in het dividend.

McDonald’s (NYSE: MCD) heeft zijn dividend met 15% verhoogd van $1,01 naar $1,16. Dit voegt €2,11 toe aan mijn jaarlijks dividendinkomen.

VF Corporation (NYSE: VFC) heeft zijn dividend met 11% verhoogd van $0,46 naar $0,51. Dit voegt €3,16 toe aan mijn jaarlijks dividendinkomen.

Nieuwe aankopen

In december heb ik één nieuwe aankoop gedaan.

Op 20 december heb ik 4 aandelen 3M Company (NYSE:MMM) gekocht voor $188 per aandeel.

3M Company is een Amerikaans conglomeraat dat duizenden verschillende producten maakt voor de industrie, gezondheidszorg en consumenten. Het bekendste product is de Post-it. De bedrijfsonderdelen delen technologieën, productieactiviteiten en marketingkanalen om klanten wereldwijd te bedienen. Het dividendrendement is 2,9%. De afgelopen 10 jaar is het dividend met gemiddeld 9,4% per jaar gestegen. Met mijn aankoopprijs betaal ik 18,9x de verwachte winst van 2018.

De aankoop voegt €19,09 toe aan mijn jaarlijks dividendinkomen.

Dividendinkomen 2018: bijna €1000

Ik heb dit jaar €987,49 aan dividend ontvangen. Dit is 38% hoger dan vorig jaar.

Mijn strategie om elke maand nieuwe aandelen toe te kopen begint zijn vruchten af te werpen. Sinds januari 2018 heb ik consequent elke maand minimaal €1000 toegevoegd aan mijn portefeuille en belegt in dividendaandelen. Dit zie je nu terug in de cijfers.

Plannen 2019

In 2019 hoop ik op dezelfde voet verder te gaan. Gewoon elke maand investeren in aandelen die op dat moment aantrekkelijk gewaardeerd zijn.

De laatste tijd heb ik vooral veel aandelen van snelle dividendgroeiers gekocht. Ik wil dit jaar meer gaan variëren tussen snelle dividendgroeiers en hoog dividend aandelen. Zolang de dividendgroei maar boven de inflatie ligt.

Ook wil mijn portefeuille uitbreiden met nog meer bedrijven. De portefeuille bestaat nu uit 42 bedrijven. Ik wil er dit jaar ongeveer 10 tot 15 toevoegen om de spreiding te verbeteren. De impact van een dividendverlaging zoals BeterBed wordt daardoor minder.

Spreiding over landen en sectoren blijft een uitdaging.

Het is makkelijk om al mijn geld in Amerikaanse bedrijven uit de industrie en consumentengoederen te steken. Ze verhogen met de regelmaat van de klok het dividend en er is veel informatie over te vinden.

Britse en Nederlandse bedrijven zijn minder stabiel in hun dividendbetalingen. Er zijn wel degelijk mooie bedrijven te vinden maar je moet goed zoeken.

In 2019 hoop ik toch 5 Britse namen toe te voegen om zo de geografisch spreiding van mijn portefeuille te verbeteren.

Mijn portefeuille wordt zo robuuster voor de komende recessie.

Wanneer die ook mag komen.

Hoe was jouw maand december? Nog interessante aandelen gekocht?

Disclaimer: De auteur heeft een positie in alle genoemde aandelen.

De kleine belegger

De kleine belegger is in 2013 begonnen met beleggen in aandelen. Hij is bijzonder geïnteresseerd in bedrijven die elk jaar een stijgend dividend betalen. Sinds 2018 schrijft hij over de voortgang van zijn aandelenportefeuille op dit blog.

Naast beleggen in aandelen is hij sinds 2013 succesvol actief in crowdfunding via het platform van Bondora. Zijn rendement is 14,6%. Dit is na aftrek van kosten en wanbetalingen.

2 reacties

 • Kijk, dat zijn nog eens mooie cijfers! (zie mijn blog voor mijn decembergetallen).

  Zelf haal ik de belastingen er wel af, dan zie ik wat er iedere maand echt binnenkomt.
  Wat is je forward dividend voor 2019?

  • Mr Groeigeld,

   Als ik de berichten op je blog lees, gaat het bij jou ook zeker niet slecht 🙂

   Op dit moment is mijn forward dividend €1096 voor 2019. Hierbij heb ik geen rekening gehouden met dividendverhogingen en nieuwe aankopen. Aangezien we volop in het jaarcijfer-seizoen zitten zal het de komende tijd nog wel stijgen.