Dividend update Januari: DAF fabrikant Paccar betaald extra dividend

Dividend update Januari: DAF fabrikant Paccar betaald extra dividend

Paccar dividend de kleine belegger

Er is weer een maand voorbijgegaan. Tijd om alle dividenduitkeringen op een rijtje te zetten. Ik vind het leuk om deze overzichten te maken. Het optellen van de (kleine) bedragen helpt mij om de waan van de dag te negeren en de focus op de lange termijn te houden.

Over de waan van de dag gesproken. Januari was een bijzondere maand op de aandelenmarkten. De koersdaling van het vierde kwartaal, en in het bijzonder december was in januari snel weer ingelopen. De waarde van mijn portefeuille schoot omhoog.

Bijzonder om te zien.

Maar als ik de euforie even los laat vind ik het toch jammer dat de koersen zo hard zijn gestegen.

Hogere koersen zorgen voor een lager dividendrendement. Mijn toekomstig dividendinkomen is dus duurder geworden.

In de tabel staan de bedragen die ik in januari heb ontvangen. De vreemde valuta zijn omgerekend naar euro’s.

Totaal€ 70,21
Paccar€ 42,12
PepsiCo€ 4,86
ITW€ 4,35
Realty Income€ 4,46
RPM International€ 3,97
WH Smith€ 10,44

Mijn totale dividendinkomen in januari was €70,21.

Dit is 152% hoger dan januari 2018. De stijging kwam vooral door de vele nieuwe bedrijven die ik vorig jaar heb gekocht. Vier van de zes bedrijven had ik vorige jaar nog niet in bezit.

Ook Paccar, de fabrikant van onder andere DAF trucks was dit jaar extra genereus. Het concern keert in januari zijn jaarlijks extra cash dividend uit. Dit jaar was het $2,00 per aandeel, tegen $1,20 vorige jaar.

De wisselkoersen zorgde deze maand voor een licht voordeel. De gemiddelde EUR/USD-koers van mijn transacties in januari was 1,14 tegen 1,22 in januari vorig jaar.

Dividendbelasting

De bedragen in de tabel zijn bruto. Dus voor belasting. Ik doe dit bewust. Landen hebben verschillende regels als het gaat om dividendbelasting.

In Nederland is de dividendbelasting een voorheffing van 15%. Die mag ik verrekenen met de inkomstenbelasting. Dividend uit de VS is belast tegen 15% maar mag ik alleen verrekenen met de vermogensrendementheffing. Groot-Brittannië is het makkelijkst. Het land heft geen dividendbelasting.

Door de dividendbelasting buiten beschouwing te laten kan ik dividendinkomsten van bedrijven uit verschillende landen goed vergelijken.

Dividendverhogingen

De volgende bedrijven hebben het dividend verhoogd ten opzichte van de vorige dividenduitkering.

Paccar (NASDAQ: PCAR) betaald naast zijn reguliere kwartaal dividend bijna elke jaar een extra cash dividend. Deze uitkering is afhankelijk van de financiële positie. Dit jaar was het $2,00 per aandeel. In 2017 was dit nog $1,20. Een mooie verhoging van 67%.

Er is ook dividendverhoging aangekondigd van het reguliere dividend. Dit wordt met 14% verhoogd van $0,28 naar $0,32. Dit voegt €0,85 toe aan mijn jaarlijks dividendinkomen. De eerste uitbetaling verwacht ik in maart.

Een redelijk laag maar stabiel regulier dividend en daarnaast een speciaal dividend als het goed gaat. Wat mij betreft zou elk bedrijf op deze manier dividend moeten uitkeren. Vooral Nederlandse bedrijven kunnen hier een voorbeeld aan nemen.

Realty Income (NYSE: O) heeft zijn dividend met 2% verhoogd van $0,2205 naar $0,221. Deze verhoging voegt wel €0,01 toe aan mijn jaarlijks dividendinkomen. Gelukkig verhoogt Realty Income zijn dividend meerdere keren per jaar.

Nieuwe aankopen

O help, hier val ik door de mand. Ik heb in januari geen nieuwe aankopen gedaan.

Het ontbrak mij simpelweg aan de tijd om goed onderzoek te doen naar de bedrijven. En zomaar een paar bekende namen met een hoog dividendrendement kopen is niet mijn stijl.

Ondertussen hoopt vers kapitaal zich op op mijn beleggersrekening.

Dividendinkomen 2019

Aan het begin van het jaar is dit cijfer hetzelfde als van de maand januari. Ik heb dit jaar €70,21 aan dividend ontvangen. Dit is 152% hoger dan in dezelfde periode vorig jaar.

Het is goed om te zien dat er jaar een paar nieuwe bedrijven uit mijn portefeuille dividend uitkeren. Vorige jaar had ik maar twee dividenduitkeringen in januari. Dit jaar is het uitgegroeid tot zes. Pepsi, ITW, RPM International en WH Smith stonden er vorig jaar niet bij.

Ik ben benieuwd welke bedrijven ik volgend jaar in mijn lijst tegenkom.

Disclaimer: De auteur heeft een positie in alle genoemde aandelen.

De kleine belegger

De kleine belegger is in 2013 begonnen met beleggen in aandelen. Hij is bijzonder geïnteresseerd in bedrijven die elk jaar een stijgend dividend betalen. Sinds 2018 schrijft hij over de voortgang van zijn aandelenportefeuille op dit blog.

Naast beleggen in aandelen is hij sinds 2013 succesvol actief in crowdfunding via het platform van Bondora. Zijn rendement is 14,6%. Dit is na aftrek van kosten en wanbetalingen.

3 reacties