Dividend update maart: Portefeuille €10.000+ – Aalberts, Ahold, Admiral

Dividend update maart: Portefeuille €10.000+ – Aalberts, Ahold, Admiral

Foto bloesem maart

Er is weer een maand voorbijgegaan. Tijd om alle dividenduitkeringen op een rijtje te zetten. Ik vind het leuk om deze overzichten te maken. Het optellen van de kleine bedragen helpt mij om de waan van de dag te negeren en te focussen op de lang termijn.

Recessie op komst? Hogere beurskoersen

Ik heb deze maand met verbazing gekeken naar de stijging op de beurs.

De media schreef angstaanjagende berichten over handelsoorlogen, Brexit en een aankomende recessie vanwege een paar rentepercentages die eigenlijk andersom zouden moeten zijn.

Je zou zeggen dat recessies slecht zijn voor bedrijven. Hogere werkloosheid en minder investeringen betekenen lagere een omzet en minder winst. Dat zorgt normaal gesproken voor lagere beurskoersen.

Logisch toch?

Maar dan komt de Amerikaanse centrale bank, de Federal Reserve met de volgende (vrij vertaalde) boodschap: Vanwege de naderende recessie gaan wij de onze rente een poosje niet verhogen.

Gevolg, hogere beurskoersen.

Ik weet ook wel, bij een lagere rente blijft er meer winst over voor bedrijven. Dat rechtvaardigt een hogere beurskoers. Maar toch…

Waar is die verwachte recessie dan gebleven? Gaat die ineens niet meer door? Omdat de rente een procentpuntje lager staat dan verwacht?

Het is een vreemde wereld.

Ondertussen steeg de waarde van mijn portefeuille tot grote hoogte.

In één maand ging de totale winst door de €10.000 grens en daarna zelf bijna door de €11.000.

Amerikaans feest

Het dividend komt ook lekker op gang. Veertien bedrijven hebben in maart een deel van de winst op mijn rekening gestort. Het zijn vooral de Amerikaanse kwartaaluitkeringen deze keer.

In de tabel staan de bedragen die ik in maart heb ontvangen. De vreemde valuta zijn omgerekend naar euro’s.

Totaal€ 118,63
HCP€ 9,44
Sage Group€ 9,08
Paccar€ 6,75
IBM€ 9,77
Target€ 9,68
Johnson & Johnson€ 8,80
Emerson Electric€ 9,12
3M€ 8,92
Microsoft€ 2,44
McDonald's€ 4,10
Realty Income€ 4,59
V.F. Corp.€ 8,09
Unilever€ 12,39
Royal Dutch Shell€ 15,47

Mijn totale dividendinkomen in maart was €118,63.

Al met al een mooi rijtje bedrijven. De absolute bedragen zijn nog klein maar het is een goede basis om mee verder te gaan.

Het dividendinkomen is 44% hoger dan maart 2018. Prachtig om te zien. Al komt het mooie groeipercentage natuurlijk vooral omdat mijn portefeuille nog in de groeifase zit.

Een deel van de stijging komt ook door gunstige wisselkoersen. De gemiddelde EUR/USD-koers van mijn dividendbetalingen was 1,11 tegen 1,24 in maart vorig jaar.

Dividendbelasting

De bedragen in de tabel zijn bruto. Dus voor belasting. Ik doe dit bewust. Landen hebben verschillende regels als het gaat om dividendbelasting.

In Nederland is de dividendbelasting een voorheffing van 15%. Die mag ik verrekenen met de inkomstenbelasting. Dividend uit de VS is belast tegen 15% maar mag ik alleen verrekenen met de vermogensrendementsheffing. Groot-Brittannië is het makkelijkst. Het land heft geen dividendbelasting.

Het uiteindelijke netto dividendrendement hangt af van mijn persoonlijke situatie bij de belastingaangifte.

Twee dividendverhogingen

Er waren in maart twee bedrijven die het dividend verhoogd hebben ten opzichte van de vorige dividenduitkering.

Paccar (NASDAQ: PCAR), in Nederland bekend van DAF trucks, heeft zijn dividend met 14% verhoogd van $0,28 naar $0,32 per aandeel. Deze verhoging voegt €0,85 toe aan mijn jaarlijks dividendinkomen.

3M (NYSE: MMM) heeft zijn dividend met 6% verhoogd van $1,36 naar $1,44. Deze verhoging voegt €0,56 toe aan mijn jaarlijks dividendinkomen.

Gelukkig waren er geen dividendverlagingen.

Nieuwe aankopen: Aalberts, Ahold, Admiral

Ik heb deze maand drie aankooptransacties gedaan.

Op 21 maart heb ik 16 extra aandelen Aalberts industries bijgekocht. De prijs was €32,00 per aandeel. Aalberts Industries NV is de Nederlandse holdingmaatschappij van een aantal technische bedrijven. Ik heb het bedrijf vorig jaar geanalyseerd. Sindsdien is er weinig veranderd. Het dividendrendement is 2,3%. De afgelopen 10 jaar is het dividend met gemiddeld 10,4% per jaar gestegen. De koers/winstverhouding op het moment van aankoop was 14,9.

Een dag later, op 22 maart heb ik 22 aandelen Ahold Delhaize gekocht voor €22,23 per aandeel. Ahold Delhaize is een Internationale retailer met het hoofdkantoor in Zaandam. 60% van de omzet komt uit de Verenigde Staten. De resterende 40% uit Europa. Ahold is in Nederland bekend van supermarktketen Albert Heijn en de webwinkel van ons allemaal, Bol.com. Mijn complete analyse van het aandeel is hier te lezen. Het dividendrendement is 2,95%. De afgelopen 10 jaar is het dividend met gemiddeld 14,5% per jaar gestegen. Met mijn aankoopprijs betaal ik 15,6x de winst van 2018.

En als laatste, op 25 maart heb ik 21 aandelen Admiral Group PLC gekocht voor £21,45 per aandeel. Admiral Group is een snelgroeiende Britse verzekeraar. De onderneming is erg succesvol op de Britse markt. De laatste jaren kopieert het zijn bedrijfsmodel naar andere Europese markten. Mijn complete analyse van het aandeel is hier te lezen. De afgelopen 10 jaar is het dividend met gemiddeld 9,1% per jaar gestegen. Ik kocht de aandelen tegen 15,6x de winst.

Deze aankopen voegen €58,41 toe aan mijn jaarlijks dividendinkomen.

Cumulatief dividend inkomen 2019

Ik heb dit jaar €217,29 aan dividend ontvangen. Dit is 70% hoger dan in dezelfde periode vorig jaar.

Vond je dit interessant? Deel het op social media. Dit blog kan wel wat nieuwe lezers gebruiken.

Bedankt!

De kleine belegger

Disclaimer: De auteur heeft een positie in alle genoemde aandelen.

De kleine belegger

De kleine belegger is in 2013 begonnen met beleggen in aandelen. Hij is bijzonder geïnteresseerd in bedrijven die elk jaar een stijgend dividend betalen. Sinds 2018 schrijft hij over de voortgang van zijn aandelenportefeuille op dit blog.

Naast beleggen in aandelen is hij sinds 2013 succesvol actief in crowdfunding via het platform van Bondora. Zijn rendement is 14,6%. Dit is na aftrek van kosten en wanbetalingen.

6 reacties

 • Een winst van €11k?! Zo zeg, dat is echt flink!! Dan heb je goed getimed. Ook lekkere inkomsten.

  De markt is soms niet te begrijpen. Een recessie kan nog even duren en in de tussentijd is er geen alternatief ivm de lage rente. Vandaar de hogere koersen.

 • Het effect van steeds terugkerend dividend is niet te onderschatten. Mooi om te zien dat je dividend blijft groeien. Zelf recentelijk Iron Mountain gekocht en commerzbank. Laatste was voor de recente stijging ivm mogelijke overnamebod unicredit

  • Hoi Spaarvarken,

   Bedankt voor je reactie.
   Ik zie regelmatig van die kansen als commerzbank voorbij komen. Mijn handen jeuken dan… Even snel geld verdienen omdat de markt het mis heeft.

   Maar ik hou mij in. Tot nu toe. Het past niet bij mijn strategie van dividendbeleggen.

   • Heel goed om gedisciplineerd te blijven. Ik ben niet gedisciplineerd genoeg en rommel voor mijn gevoel wat aan. Commerxbank had ik niet gekocht als ik niet denk dat ze op de lange termijn ook zullen bijdragen aan een dividend portefeuille. Worden ze overgenomen mooi meegenomen.