Dividend update november: BeterBed schrapt dividend – Eigenaar van het grootste bedrijf ter wereld

Dividend update november: BeterBed schrapt dividend – Eigenaar van het grootste bedrijf ter wereld

De kleine belegger - november 2018Er is weer een maand voorbijgegaan. Tijd om mijn dividendinkomen te bekijken. En ondanks dat BeterBed zijn dividend heeft geschrapt is deze maand beter dan de vorige maand.

Mijn dividendinkomen in november was €35,83.

Dit is 33% hoger dan oktober maar 17% minder dan november vorige jaar. Die daling wordt helemaal veroorzaakt door BeterBed. Dit bedrijf heeft zijn dividend geschrapt.

De wisselkoersen zorgde deze maand voor een klein voordeel. De gemiddelde EUR/USD-koers van mijn transacties was in november 1,14 tegen 1,17 in november vorig jaar.

In de tabel staan de bedragen die ik in november heb ontvangen. De vreemde valuta zijn omgerekend naar euro’s.

Totaal€ 35,83
H. B. FULLER€ 1,77
CVS HEALTH€ 6,15
LOWE'S COMPANIES€ 2,94
REALTY INCOME€ 4,44
A.O. SMITH CORPORATION
€ 1,31
PROCTER & GAMBLE€ 8,79
HCP INC.€ 9,42

Helaas. Geen enkel bedrijf heeft zijn dividend sinds de vorige uitbetaling verhoogd.

En het wordt nog erger.

BeterBed schrapt dividend

Vorige jaar betaalde BeterBed € 0,34 cent interim-dividend per aandeel. Dit jaar is het dividend geschrapt. Ik verlies daarmee € 15,64 aan inkomsten.

BeterBed is de grootte miskoop in mijn portefeuille. Ik kocht de aandelen in juli 2015 voor €21,45. Net na het hoogtepunt. Het aandeel is sinds dat moment 78% gedaald tot € 4,27.

De reden is duidelijk. Ze hebben de boot gemist met e-commerce. Het bedrijf is volop bezig aan een inhaalslag. Maar ik vraag mij af of ze die achterstand ooit nog gaan inhalen.

Eigenlijk past BeterBed niet meer in mijn portefeuille omdat ze geen dividend meer betalen. Toch houd ik de aandelen aan omdat ik het bedrijf wil blijven volgen. Mijn positie is nog maar € 200,- waard. Dit is gelijk mijn maximale verlies.

Misschien zijn dividendverlagingen zoals die van BeterBed de reden dat ik steeds meer focus op aandelen met een hoge dividendgroei.

Eigenaar van het grootste bedrijf ter wereld

In november heb ik drie nieuwe ondernemingen toegevoegd aan mijn portefeuille.

Op 10 november kocht ik 24 aandelen Astead Group voor £ 19,08 per aandeel. Ashtead Group is een Brits machineverhuurbedrijf. De onderneming heeft vestigingen in Groot-Brittannië, de VS en Canada. Het dividendrendement is 1,7%. De afgelopen 10 jaar is het dividend met gemiddeld 29,4% per jaar gestegen. De koers/winstverhouding op het moment van aankoop was 9,7.

Op 20 november heb ik 6 aandelen Microsoft gekocht voor $100 per aandeel. Microsoft is een van de grote Amerikaanse tech-bedrijven. Op dit moment is het zelfs het meest waardevolle bedrijf ter wereld. Het softwarebedrijf is natuurlijk bekend van het besturingssysteem Windows. Ik ben vooral gecharmeerd van de groeicijfers van de cloud-afdeling. Dit is de toekomst van het bedrijf. Het dividendrendement is 1,84%. De afgelopen 10 jaar is het dividend met gemiddeld 14,3% per jaar gestegen. Met mijn aankoopprijs betaal ik 19,9x de verwachte winst voor het komende jaar.

En op de valreep van november heb ik 9 aandelen Hunter Douglas gekocht voor € 58,00 per aandeel. Hunter Douglas is een fabrikant van raamdecoratie en gevelbekleding. In Nederland is het vooral bekend van Luxaflex. Het dividendrendement is 3,2%. De afgelopen 9 jaar is het dividend met gemiddeld 7,1% per jaar gestegen. Ik kocht de aandelen tegen 9,2x de winst.

Deze aankopen voegen volgend jaar €35,43 toe aan mijn dividendinkomen.

Cumulatief dividendinkomen

Dit jaar is mijn totale dividendinkomen tot en met november € 827,81. Dit is 31 % hoger dan dezelfde periode in 2017.

Ik verwacht in december nog een paar leuke dividenduitkeringen. Maar de € 1000,- gaan ik dit jaar net niet halen. Volgend jaar verwacht ik er dik overheen te gaan.


Hoe was jouw maand november? Heb je nog interessante aandelen gekocht?

Disclaimer: De auteur heeft een positie in alle genoemde aandelen.

De kleine belegger

De kleine belegger is in 2013 begonnen met beleggen in aandelen. Hij is bijzonder geïnteresseerd in bedrijven die elk jaar een stijgend dividend betalen. Sinds 2018 schrijft hij over de voortgang van zijn aandelenportefeuille op dit blog.

Naast beleggen in aandelen is hij sinds 2013 succesvol actief in crowdfunding via het platform van Bondora. Zijn rendement is 14,6%. Dit is na aftrek van kosten en wanbetalingen.

4 reacties