Dividendinkomen update juni 2018

Dividendinkomen update juni 2018

Mijn dividendinkomen in Juni was € 187,13. Dit is tot nu toe het hoogste ooit!

Mei en Juni zijn de top maanden wat dividendinkomen betreft.
De meeste Europese bedrijven betalen in deze maanden het jaarlijkse dividend.

Hieronder staan de bedragen die ik in Juni heb ontvangen. De vreemde valuta zijn omgerekend naar euro’s.

Boskalis Westminster Koninklijke
€ 32,00
Paccar Inc.
€ 5,73
Unilever
€ 12,39
IBM
€ 9,36
Emerson Electric Co.
€ 8,67
Target Corporation
€ 8,97
Johnson & Johnson
€ 8,40
3M Company
€ 3,46
Hydratec Industries
€ 22,50
Realty Income Corporation
€ 4,35
Royal Dutch Shell
€ 14,84
V.F. Corporation
€ 7,12
Hal trust
€ 49,33
Totaal
€ 187,13

Vergeleken met vorig jaar juni is het dividendinkomen maar nipt gestegen. Toen werd er € 186,30 op mijn bankrekening bijgeschreven. Deze lage stijging heeft twee oorzaken.

Dollar tegenwind houd aan

Ik schreef er in Maart al over. Mijn dividendinkomen heeft dit jaar last van tegenwind op valutagebied. De euro is een stuk duurder dan vorig jaar. Dit gunstig voor mijn nieuwe beleggingen in Amerikaanse bedrijven maar het dividendinkomen valt hierdoor lager uit.

De gemiddelde EUR/USD wisselkoers van mijn transacties was 1,17. Dit is 4,5% hoger dan de 1,12 van vorige jaar Juni.

HAL Trust verlaagt het dividend

Ik had deze maand te maken met één dividendverlaging (HAL Trust).  Bij zeven bedrijven werd het het dividend juist verhoogd.

De dividendverlaging van Hal Trust heeft te maken met de bijzondere manier waarom het bedrijf het dividend bepaald. Het dividend wordt vast gesteld op 4% van de gemiddelde beurskoers van het aandeel in december.  En aangezien de waardering van het aandeel de laatste tijd is teruggelopen wordt er dit jaar minder dividend uitbetaald.

Nieuwe aankopen

In Juni kocht ik twee nieuwe aandelen.

Op 6 juni kocht ik 4 aandelen McDonald’s Corporation voor $ 159,35 per aandeel. Dit bedrijf stond al een poosje op mijn verlanglijstje maar ik vond het te duur. Begin Juni kwam de koers onder de $160 en daarmee op ongeveer 20 keer de winst. Het dividendrendement is 2,5%. Het afgelopen decennium is het dividend met 10% per jaar gegroeid. McDonald’s is de grootste restaurantketen ter wereld en groeit nog steeds. Een minpunt is het negatieve eigen vermogen. Dit maakt het bedrijf kwetsbaar voor rentestijgingen.

Op 20 juni kocht ik 6 aandelen DSM voor € 86,82 per stuk. De resultaten van dit bedrijf zijn nog al wisselend. Toch betaald DSM al sinds 1993 een groeiend dividend uit aan zijn aandeelhouders.  Bij een aankoopprijs van 86,82 betaal ik 18,5 keer de verwachtte winst van dit jaar. Het verwachtte dividendrendement is 2,2%. Geen koopje maar DSM is op dit moment goed gepositioneerd voor toekomstige groei. De kans is groot dat het dividend de komende jaren sterk gaat stijgen.

Samen voegen deze aankopen €24,91 toe aan mijn jaarlijks dividendinkomen.

De kleine belegger

De kleine belegger is in 2013 begonnen met beleggen in aandelen. Hij is bijzonder geïnteresseerd in bedrijven die elk jaar een stijgend dividend betalen. Sinds 2018 schrijft hij over de voortgang van zijn aandelenportefeuille op dit blog.

Naast beleggen in aandelen is hij sinds 2013 succesvol actief in crowdfunding via het platform van Bondora. Zijn rendement is 14,6%. Dit is na aftrek van kosten en wanbetalingen.

Geef een reactie