Dividendinkomen september 2018: Dertien verschillende inkomstenbronnen

Dividendinkomen september 2018: Dertien verschillende inkomstenbronnen

Leonardo_Da_Vinci_bomen

Deze zomer heb ik de biografie van Leonardo da Vinci gelezen. Geschreven door Walter Isaacson.

Een fascinerend boek van een geweldige schrijver.

Leonardo leefde 500 jaar geleden. Hij had een scherp oog voor details en was enorm veelzijdig.

Tijdens zijn leven was hij architect, uitvinder, ingenieur, filosoof, natuurkundige, scheikundige, anatomist, beeldhouwer, schrijver, schilder en componist.

Een van de onderwerpen die hij uitgebreid bestudeerde zijn waterstromen en rivieren. Hij kwam de tot volgende conclusie:

Alle zijtakken van een waterloop zijn, in elke fase van zijn loop, als ze even snel zijn, gelijk aan het lichaam van de hoofdstroom.

Met andere woorden; de omvang van een rivier is even groot als alle zijrivieren samen.

Hetzelfde principe geldt voor de takken en de stam van een boom. En voor mijn dividendinkomen.

Ik heb deze maand dividend ontvangen van 13 verschillende bedrijven. Dertien verschillende inkomstenbronnen. Samen één stromende dividendrivier.

Het geeft de robuustheid aan van mijn beleggingsstrategie.

Er kan van alles misgaan

Over 30 jaar zijn er bedrijven uit mijn portefeuille die 100x meer waard zijn geworden. Ook zijn er bedrijven failliet gegaan. Ik kan niet voorspellen welke bedrijven failliet gaan en welke gigantisch gaan groeien. Wat ik wel kan doen is mijn beleggingen spreiden. Ik spreid mijn beleggingen over ondernemingen met goede vooruitzichten en een rijke historie van dividenduitkeringen aan zijn eigenaren.

Als één bedrijf daarna zijn dividend toch verlaag, (of nog erger, zijn dividend schrapt) heeft dat maar een beperkte invloed op mijn dividendinkomen. Sterker nog; de overgebleven bedrijven verhogen elk jaar routinematig het dividend. De kans is dus groot dat het dividendinkomen toch nog stijgt.

Ook deze maand is mijn dividendinkomen gestegen. En hoe!

Hieronder staan de bedragen die ik in september heb ontvangen. De vreemde valuta zijn omgerekend naar euro’s.

Totaal€ 96,21
PACCAR INC. - COMMON S€ 5,78
UNILEVER OS€ 12,39
INTERNATIONAL BUSINESS€ 9,48
EMERSON ELECTRIC COMPA€ 8,78
TARGET CORPORATION COM€ 9,38
JOHNSON & JOHNSON COMM€ 8,53
3M COMPANY COMMON STOC€ 3,51
REALTY INCOME CORPORAT€ 4,35
ROYAL DUTCH SHELLA€ 14,98
MCDONALD'S CORPORATION€ 3,46
WOLTERS KLUWER€ 3,74
V.F. CORPORATION COMMO€ 7,03
PEPSICO€ 4,80

In september was mijn dividendinkomen € 96,21. Oftewel 28% hoger dan vorig jaar. Het zijn vooral kwartaaluitkeringen deze maand. Alleen Wolters Kluwer betaalde een interim-dividend.  De onderneming draait goed. Het heeft besloten om voortaan 40% i.p.v. van het totale dividend van het voorgaande jaar uit te keren als interim-dividend.

De EUR/USD-koers was deze maand duidelijk in mijn voordeel. 1,16 tegen 1,20 vorig jaar.

Cumulatief dividendinkomen

Dit jaar is mijn totale dividendinkomen tot nu toe € 765,11. Dit is 32% hoger dan dezelfde periode in 2017.

Nieuwe aankoop

De afgelopen maand is er één nieuwe aankoop gedaan. Op 19 september heb ik 5 aandelen Illinois Tool Works Inc (ITW) gekocht voor $ 145,35. ITW is een fabrikant van industriële producten en apparatuur en een huishoudnaam in elke dividendportefeuille. Hoewel dit bedrijf cyclisch is weet het al 44 jaar op rij zijn dividend te verhogen. In augustus zelfs met 28%. Uiteraard is dit percentage niet houdbaar. De afgelopen 10 jaar is het dividend met gemiddeld 11,6% per jaar gegroeid. Niet slecht! Het dividendrendement is 2,75%. 

Deze aankoop voegt € 17,37 toe aan mijn jaarlijks dividendinkomen.

Hoe was uw maand september?

Disclaimer: De auteur heeft een positie in alle genoemde aandelen.

De kleine belegger

De kleine belegger is in 2013 begonnen met beleggen in aandelen. Hij is bijzonder geïnteresseerd in bedrijven die elk jaar een stijgend dividend betalen. Sinds 2018 schrijft hij over de voortgang van zijn aandelenportefeuille op dit blog.

Naast beleggen in aandelen is hij sinds 2013 succesvol actief in crowdfunding via het platform van Bondora. Zijn rendement is 14,6%. Dit is na aftrek van kosten en wanbetalingen.

2 reacties