Dividendinkomen update augustus 2018

Dividendinkomen update augustus 2018

Na het selecteren van bedrijven, bestuderen van jaarverslagen en daadwerkelijk de stap zetten om te investeren is het zware werk gedaan. Ik ben eigenaar van een stel prachtige bedrijven. De dagelijkse leiding is uitbesteed aan kundige bestuurders die er (hopelijk) meer verstand van hebben dan ik.

Vanaf nu is mijn belangrijkste taak: Elke maand controleren of mijn dividend binnenkomt.

Hieronder staan de bedragen die ik in augustus heb ontvangen. De vreemde valuta zijn omgerekend naar euro’s.

Totaal€ 61,79
AMSTERDAM COMMOD.
€ 18,00
CVS HEALTH CORPORATION
€ 6,04
DSM KONINKLIJKE
€ 4,62
HCP INC. COMMON STOCK
€ 9,25
LOWE'S COMPANIES
€ 2,89
PROCTER & GAMBLE COMPA
€ 8,85
REALTY INCOME CORPORAT
€ 4,46
RELX
€ 4,11
RPM INTERNATIONAL INC.
€ 3,56

Veel dividendinkomen van nieuwe bedrijven

Deze maand viel niet tegen. Mijn dividendinkomen in september is € 61,79. Dit is ruim 36 % hoger dan september vorig jaar. Het grootste gedeelte van de stijging komt door nieuwe aankopen. Sinds begin dit jaar investeer ik structureel elke maand in dividendaandelen. Dit is duidelijk terug te zien in de dividendbetalingen. Vier van de negen dividendbetalingen zijn van bedrijven die ik dit jaar heb aangekocht.

De dollarkoers was deze maand licht in mijn voordeel. 1,1793 tegen 1,1529.

Nieuwe aankopen tijdens de Turkse crisis

Aan het begin van de maand was er onrust over de ontwikkelingen in Turkije. De koersen van aandelen zakte een paar dagen. Ik heb de gelegenheid aangegrepen om twee nieuwe aankopen te doen.

Op maandag 6 augustus 2018 heb ik 6 aandelen Heineken(HEIA) gekocht voor € 86,60 per aandeel. Dit bedrijf is heeft een mooie dividendhistorie en het mag daarom niet ontbreken in de aandelenportefeuille van deze Nederlandse dividendbelegger. Toch heeft het lang geduurd voordat ik deze onderneming opnam in mijn portefeuille. De laatste jaren was de koers/winst verhouding namelijk behoorlijk opgelopen. De afgelopen tijd is de koers wat gedaald en de verwachte winst wat gestegen. Hierdoor werd het aandeel weer interessant. Het dividendrendement is 1,7 %. Niet echt hoog maar Heineken hanteert een gezonde pay-out ratio van 30-40 %. De reden van mijn aankoop is de dividendgroei. Over de afgelopen 10 jaar is dit gemiddeld met 7,7 % per jaar gestegen.

Op dezelfde dag heb ik ook 14 aandelen Aalberts Industries(AALB) gekocht voor € 37,35 per aandeel. Voor dit bedrijf geldt hetzelfde verhaal als bij Heineken. Een lage payout-ratio geeft een laag dividendrendement van 1,7 %. Het afgelopen decennium is het dividend met gemiddeld 9,8 % per jaar gegroeid. Dit is de reden dat ik in dit bedrijf investeer. Aalberts was de afgelopen jaren het succesverhaal van de Amsterdamse beurs. Het bedrijf ging in 1987 naar de beurs. Kwam in 2005 in de AMX index en promoveerde in 2017 naar de AEX index.

Samen voegen deze aankopen € 17,92 toe aan mijn jaarlijks dividendinkomen.

De euro’s waar het allemaal om gaat

Mijn totale dividendinkomen voor dit jaar is € 668,90. Dit is 33% hoger dan dezelfde periode in 2017.

Dit bedrag is op zich niet hoog. Dat is waar. Het is bijvoorbeeld nog niet eens genoeg om één maand van te leven. Maar toch ben ik er blij mee. Het is namelijk wel extra bovenop mijn normale inkomen.

En zelfs als ik stop met investeren en de portefeuille met rust laat laten de bedrijven mij niet met rust. Ondernemingen als Procter & Gamble en Realty Income blijven elke jaar meer verzorgingsproducten verkopen en vastgoed verhuren. En doordat de winst toeneemt betalen ze mij als eigenaar elk jaar meer dividend uit. Mijn extra inkomen behoud daardoor zijn koopkracht tot in lengte van jaren.

En dat is de kern van mijn beleggingsstrategie.

Disclaimer: De auteur heeft een positie in alle genoemde aandelen

Hoe was uw maand augustus?

De kleine belegger

De kleine belegger is in 2013 begonnen met beleggen in aandelen. Hij is bijzonder geïnteresseerd in bedrijven die elk jaar een stijgend dividend betalen. Sinds 2018 schrijft hij over de voortgang van zijn aandelenportefeuille op dit blog.

Naast beleggen in aandelen is hij sinds 2013 succesvol actief in crowdfunding via het platform van Bondora. Zijn rendement is 14,6%. Dit is na aftrek van kosten en wanbetalingen.

Geef een reactie