Eastman Chemical Company dividend aandeel analyse

Eastman Chemical Company dividend aandeel analyse

Op zoek naar het perfecte dividendaandeel? Eastman Chemical Company komt aardig in de buurt. Een goed dividendrendement van 3,2%, gemiddeld 10,1% dividendgroei per jaar en een mooie dividendhistorie. Het bedrijf zit in de sweet spot van dividendbeleggen, tijd voor een analyse.

De laatste tijd ben ik meer op zoek naar dividendgroei dan dividendrendement. Mijn aandelenportefeuille bevindt zich in de opbouwfase, er gaat meer geld naar toe dan ik aan dividend ontvang. Het duurt nog jaren voor ik het dividend nodig heb om mijn dagelijks brood te kopen. In de tussentijd geef ik de bedrijven volop gelegenheid mijn kapitaal en dividend te laten groeien.

Zo kan ik later verse broodjes bij de bakker kopen, in plaats van supermarktbrood.

Eastman Chemical Company

Mijn zoektocht naar bedrijven met een trackrecord van stevige dividendgroei bracht mij bij Eastman Chemical Company.

Eastman Chemical Company logo

Eastman Chemical Company (NYSE: EMN) produceert chemicaliën, vezels en kunststof-materialen die door haar klanten worden gebruikt als ingrediënten om eindproducten te maken. In veel producten die mensen dagelijks gebruiken zitten halffabricaten gemaakt door Eastman. Denk daarbij aan kunststoffen voor keukenapparatuur en drinkflessen. Coatings voor autoglas, autolak en electronica. Maar ook ingrediënten voor verf en make-up.

Eastman begon in 1920 met het produceren van chemicaliën voor de fotografische activiteiten van het beroemde Kodak (Eastman Kodak Company). Aan het einde van 1993 werd Eastman Chemical afgesplitst van het moederbedrijf en kreeg het een beursnotering.

Het hoofdkantoor en de grootste productielocatie bevinden zich in het Amerikaanse Kingsport. Het bedrijf heeft 48 productielocaties in 14 landen. Waaronder één Nederlandse locatie, in Middelburg. Er werken 14.500 mensen. Samen zorgen die voor een omzet van $10,1 miljard per jaar.

Dividend

De laatste dividendverhoging was in december 2018. Toen verhoogde het management van Eastman Chemical het kwartaaldividend met 11% naar $0,62 per aandeel. Dit is de 9e jaarlijkse dividendverhoging op rij.

Als je verder terugkijkt naar de dividendhistorie zie je dat Eastman Chemical sinds de afsplitsing in 1993 dividend heeft betaald. Opvallend is dat tussen 1996 en 2010 het dividend jarenlang stabiel bleef op $0,44 per kwartaal.

De afgelopen 10 jaar is het dividend gestegen van $0,88 in 2009 tot $2,30 in 2018. Gemiddeld steeg het dividend met 10,1% per jaar.

Eastman Chemical Company dividend per aandeel grafiek

Winst

Eastman Chemical is er in geslaagd de winst per aandeel(wpa) sterk te laten stijgen. In 2008 werd er nog $0,80 per aandeel verdient, in 2018 is dit opgelopen tot $7,65 per aandeel. Gemiddeld steeg de winst met wel 25,3% per jaar. Dit ligt ruim boven de dividendgroei van 10,1%.

Analisten verwachten voor het lopende boekjaar 2019 een wpa van $8,59 en $9,42 in 2020.

Eastman Chemical Company winst per aandeel grafiek

Dividend pay-out ratio

Ondanks de forse dividendverhogingen is dividend pay-out ratio netjes. In 2018 werd 30% van de netto-winst uitbetaald als dividend. De pay-out ratio schommelt de laatste jaren tussen de 17% en 36%.

Opvallend zijn de hoge pay-out ratio’s in 2008 en 2009. Tijdens de crisis kelderde de winst sterk naar beneden. Het dividend daalde niet mee, maar werd gelijk gehouden. Het management heeft dus ook in mindere tijden oog voor de aandeelhouders.

Eastman Chemical Company dividend pay-out ratio grafiek

Rentabiliteit

Het rendement op het eigen vermogen is niet heel spannend. De afgelopen jaren schommelde het tussen 18% en 39%. Geen structurele daling, dat is goed. Ik kijk ook vaak even of dit rendement niet gepaard gaat met gebruik van excessieve schulden. Dit is niet het geval. De analisten van ratingbureau Moodys geven Eastman Chemical een Baa2 rating. Dit valt nog binnen de categorie Investment grade.

Ter vergelijking, DSM, een ander chemieconcern in mijn portefeuille heeft een rating van A3. Dit is beter, maar dat zie je ook terug in de waardering.

Eastman Chemical Company rentabiliteit grafiek

Conclusie

Na de afsplitsing in 1993 heeft Eastman Chemical jarenlang hetzelfde dividend betaald. Toch heeft het in die jaren niet stil gezeten. De hoge schulden die het meekreeg van Kodak werden vrij snel teruggebracht tot een aanvaardbaar niveau. Daarna werd fors geïnvesteerd in uitbreiding van productielocaties in het buitenland. Ook werden er volop bedrijfsonderdelen verkocht een aangekocht om zo te groeien naar het bedrijf wat er nu is. Een succesvol hoogrenderend chemieconcern.

De dividendgroei van de laatste 9 jaar is met 11,3% indrukwekkend. En ik verwacht dat dit nog wel even door zal gaan. Dit gecombineerd met een dividendrendement van 3,2% maakt dat ik op 9 mei 8 aandelen Eastman Chemical Company heb gekocht voor $74,75 per aandeel.

Deze aankoop voegt €17,78 toe aan mijn jaarlijks dividendinkomen.

Als je naar de cijfers kijkt is eigenlijk alles goed te noemen. Een goed dividendrendement, hoge dividendgroei en de koers-winstverhouding is met 9,8 ook netjes. Alleen 9 jaar dividendgroei is net iets minder dan de grens van minimaal 10 jaar dividendgroei die ik normaal gesproken hanteer. Maar gezien de winstverwachtingen zal dat 10e jaar ook wel goed komen.

Tot slot de analisten van Morningstar. Zij geven het aandeel op dit moment 5 sterren. Dat betekend dat zij het aandeel aantrekkelijk gewaardeerd vinden.

Wat is jouw mening over Eastman Chemical?

Bedankt voor het lezen!

De kleine belegger

Disclaimer: De auteur heeft een positie in Eastman Chemical Company
Foto: Wikipedia

De kleine belegger

De kleine belegger is in 2013 begonnen met beleggen in aandelen. Hij is bijzonder geïnteresseerd in bedrijven die elk jaar een stijgend dividend betalen. Sinds 2018 schrijft hij over de voortgang van zijn aandelenportefeuille op dit blog.

Naast beleggen in aandelen is hij sinds 2013 succesvol actief in crowdfunding via het platform van Bondora. Zijn rendement is 14,6%. Dit is na aftrek van kosten en wanbetalingen.

8 reacties