H.B. Fuller dividend aandeel analyse (gekocht)

H.B. Fuller dividend aandeel analyse (gekocht)

Op 15 oktober 2018 heb ik 13 aandelen H. B. Fuller Company (NYSE:FUL) gekocht voor een prijs van $ 46,50 per aandeel.

H. B. Fuller Company ontwikkelt, produceert en verkoopt lijmen en kitten en andere specialistische chemicaliën. De producten van Fuller worden door fabrikanten gebruikt voor de productie van algemene consumenten- en industriële goederen, waaronder voedsel- en drankcontainers, wegwerpluiers, ramen, deuren, vloeren, apparaten, sportkleding, schoenen, tassen, waterfiltratieproducten, isolatie, textiel en elektronica.

Het bedrijf produceert en verkoopt zijn producten in 37 landen en realiseert 58% van zijn omzet buiten de Verenigde Staten.

De onderneming heeft zijn activiteiten onderverdeelt in zes segmenten: Americas Adhesives, EIMEA (Europa, India, Midden-Oosten en Afrika), Asia Pacific, Construction Products, Engineering Adhesives en Royal Adhesives. Qua omzet is de verdeling per bedrijfssegment als volgt: Americas Adhesives, 39 procent, EIMEA 24 procent, Asia Pacific 11 procent, Construction Products 10 procent, Engineering Adhesives 13 procent en Royal Adhesives 3 procent.

Dividendaristocraat

Op 12 juli 2018 heeft de de raad van bestuur van H.B. Fuller Company (NYSE: FUL) het kwartaal dividend met 3 % verhoogt naar $ 0,155 per aandeel.

H. B. Fuller is sinds 1968 beursgenoteerd en heeft sinds die tijd een stijgend dividend uitbetaald. De afgelopen 10 jaar is het dividend met gemiddeld 9,4 % gegroeid.

Hiermee behoort het bedrijf tot het selecte gezelschap van Dividend Aristocrats en/of Dividend Champions. Dit zijn bedrijven die de afgelopen 25 jaar op rij het dividend hebben verhoogd.

HB Fuller dividend aandeel analyse dividend per aandeel

Winstverdubbelaar

De winst is in de afgelopen 10 jaar niet toegenomen. Sterker nog de winst is afgenomen. In 2007 werd er nog $ 1,66 winst gemaakt per aandeel. Het afgelopen jaar was de winst per aandeel(wpa) $ 1,13.

Dit soort cijfers zijn normaal gesproken een echte showstopper. Genoeg reden om het bedrijf aan de kant te schuiven en niet te investeren. Toch blijft het hier niet bij.

Voor 2018 verwacht H.B. Fuller een wpa tussen de $ 3,05 en $ 3,20. Meer dan een verdubbeling.

In 2017 is Royal Adhesives & Sealants overgenomen voor $ 1,575 miljard. Dit was relatief een grote overname. Compleet gefinancierd met cash en daarmee best een beetje riskant. Kredietbureau Moody’s bijvoorbeeld was hier niet blij mee en waardeerde de bestaande leningen van het bedrijf af naar Baa3. Nog net investment grade.

De activiteiten van de bedrijven vullen elkaar goed aan. Daar komt bij dat Royal Adhesives & Sealants een hogere marge realiseert dan H.B. Fuller. Een goede zet dus.

HB Fuller dividend aandeel analyse presentatie1

De presentatie getoond op de Investors Day in april geeft uitleg over de overname. Vooral het verhaal over de snelle schuld afbouw en de free cashflow is erg interessant.

HB Fuller dividend aandeel analyse presentatie2

Over het dividend wordt het volgende gezegd:

H.B. Fuller blijft zich inzetten om het huidige dividend en de snelle schuld afbouw te handhaven met behulp van de aanzienlijke vrije kasstroom die het naar verwachting voor dit doel beschikbaar zal hebben.

En hierbij wordt ook een leidraad voor het te verwachtte dividend gegeven. Gemiddeld 25 % van de gemiddelde winst over de afgelopen 3 jaar.

HB Fuller dividend aandeel analyse presentatie2 [2]

Gezonde payout-ratio

De payout-ratio is gestegen van 15 % in 2007 naar 52 % in 2017. Voor 2018 verwacht ik dat de payout-ratio daalt naar 20%.

Dit is aan de lage kant en mag van mij best iets hoger liggen. Aan de andere kant zorgt dit lage niveau ervoor dat het dividend veilig is. In tijden van recessie zoals 2008 kan het dividend gewoon doorgroeien. Die continuïteit kan ik wel waarderen.

HB Fuller dividend aandeel analyse dividend payout-ratio

Normaal gesproken heb ik een voorkeur voor bedrijven met stabiel rendement op het eigen vermogen(REV). Het getuigt van continuïteit en een verantwoord gebruik van kapitaal. Bij H.B. Fuller is dit niet het geval. Het REV schommelde het afgelopen decennium tussen de 3 % en 16%. Dit heeft alles te maken met grondstofprijzen en valutaschommelingen. De laatste jaren wist het bedrijf niet echt verbetering te behalen op dit gebied. De (met schulden gefinancierde) overname kan hier verbetering in brengen.

HB Fuller dividend aandeel analyse rendement eigen vermogen

Het aantal uitstaande aandelen is al jarenlang ongeveer gelijk. Er zijn kleine verschillen die te maken hebben met het beloningsbeleid. Niets om zorgen over te maken. Overnamen worden in de regel niet met aandelen gefinancierd en dat is positief voor de aandeelhouders.

HB Fuller dividend aandeel analyse uitstaande aandelen

Waardering

Analisten gaan uit van een wpa van $3,10 in 2018 en $ 3,83 voor 2019.

Het jaar 2018 is bijna afgelopen. Als we de koers verhouden met de wpa van 2018 kom ik uit op een k/w van 15. Het dividendrendement is 1,33%. Het dividendrendement is laag. Dit heeft alles te maken met de lage payout-ratio.

De korte termijn wordt bepaald door het integreren van de aankoop van Royal Adhesives & Sealants afbouwen van de hoge schulden. De waardering van het aandeel wordt hier sterk door beïnvloed. Na het behalen van de gestelde winst- en omzetdoelen in 2020 komt er ruimte verder te groeien. Dit kan autonoom maar ook door nieuwe overnames. Er is dan genoeg ruimte om het dividend te verdubbelen. Zelfs daarna blijft de payout-ratio relatief laag. Los van dit verhaal; de totale markt voor lijmen en kleefstoffen blijft de komende jaren groeien. Ook zonder overnames kan dat zorgen voor omzet en de winst in de toekomst.

Om terug te komen bij het begin. Waarom heb ik H.B. Fuller gekocht? Vooral om de dividendhistorie en de goede vooruitzichten. De afgelopen 49 jaar is er een stijgend dividend uitbetaald. Ik verwacht dat deze groei in de toekomst doorzet. Ik houd wel rekening dat het dividend tot 2020 langzaam stijgt. Daarna verwacht ik in overeenstemming met de doelstelling van mijn portefeuille, nog jarenlang dividendverhogingen die hoger liggen dan de inflatie.

Wat is uw mening over H.B. Fuller? Is het een goed dividendaandeel voor de lange termijn? Of is de hoge schuldenlast een te groot risico?

Disclaimer: De auteur heeft een positie in NYSE:FUL

De kleine belegger

De kleine belegger is in 2013 begonnen met beleggen in aandelen. Hij is bijzonder geïnteresseerd in bedrijven die elk jaar een stijgend dividend betalen. Sinds 2018 schrijft hij over de voortgang van zijn aandelenportefeuille op dit blog.

Naast beleggen in aandelen is hij sinds 2013 succesvol actief in crowdfunding via het platform van Bondora. Zijn rendement is 14,6%. Dit is na aftrek van kosten en wanbetalingen.

5 reacties