Mei 2019 – Nieuw dividend record! – Boskalis verlaagd dividend

Mei 2019 – Nieuw dividend record! – Boskalis verlaagd dividend

Er is weer een maand voorbijgegaan. Tijd om alle dividenduitkeringen op een rijtje te zetten. Ik vind het leuk om deze overzichten te maken. Het optellen van de kleine bedragen helpt mij om de waan van de dag te negeren en te focussen op de lang termijn.

Technogym dividend

Nieuw dividend record!

De mei-maand is altijd een lekkere maand voor een dividendbelegger. Veel Europese bedrijven betalen in het voorjaar het jaarlijkse dividend uit. Samen met de nodige Amerikaanse dividenduitkeringen zorgt dit voor een nieuw dividend record! Nog niet eerder ontving ik zoveel dividend in één maand.

In de tabel staan de bedragen die ik in mei heb ontvangen. De vreemde valuta zijn omgerekend naar euro’s.

RPM International Inc.€ 4,06
CVS Health€ 6,25
H.B. Fuller Company€ 1,86
Heineken€ 6,06
Lowe's Companies€ 3,00
Acomo€ 27,00
Procter & Gamble€ 9,32
A.O. Smith Corp.€ 2,36
Aalberts Industries€ 22,50
Wolters Kluwer€ 7,04
Accell Group€ 29,00
Boskalis€ 16,00
HCP Inc.€ 9,60
Technogym€ 48,06

Mijn totale dividendinkomen in mei was €196,76.

Al met al een mooi rijtje bedrijven. De absolute bedragen zijn soms klein maar vele kleintjes maken het toch een substantieel bedrag.

Het dividendinkomen is 56% hoger dan mei 2018. Prachtig om te zien. Al komt het mooie groeipercentage natuurlijk vooral omdat mijn portefeuille nog in de groeifase zit.

Een deel van de stijging komt ook door gunstige wisselkoersen. De gemiddelde EUR/USD-koers van mijn dividendbetalingen was 1,12. In mei vorig jaar was dit 1,19.

De bedragen in de tabel zijn bruto. Dus voor belasting. Ik doe dit bewust. Landen hebben verschillende regels als het gaat om dividendbelasting. Het uiteindelijke netto dividendrendement hangt af van mijn persoonlijke situatie bij de belastingaangifte.

Dividendverhogingen

Er waren in mei drie bedrijven die het dividend verhoogd hebben ten opzichte van de vorige dividenduitkering.

De Italiaanse fabrikant van fitnessapparatuur Technogym (BIT: TGYM) heeft zijn jaarlijks dividend met 100% verhoogd van €0,09 naar €0,18. Deze verhoging voegt €24,03 toe aan mijn jaarlijks dividendinkomen. Mijn grootste dividendverhoging tot nu toe!

Lijmfabrikant H.B. Fuller Company (NYSE: FUL) heeft zijn kwartaaldividend met 3,2% verhoogd van $0,155 naar $0,16 per aandeel. Deze verhoging voegt €0,24 toe aan mijn jaarlijks dividendinkomen. De verhoging is een beetje mager. Maar gelukkig wel boven het inflatiepercentage. H.B. Fuller geeft op dit moment prioriteit aan schuldafbouw vanwege de flinke overname van Royal Adhesives & Sealants. Mijn complete analyse van H.B. Fuller is hier te lezen.

Procter & Gamble (NYSE: PG) heeft zijn kwartaaldividend met 4% verhoogd van €0,7172 naar $0,7459. Deze verhoging voegt €1,41 toe aan mijn jaarlijks dividendinkomen. De grafiek uit het persbericht spreekt voor zich:

Dividendverlagingen

Jammer genoeg waren er ook twee dividendverlagingen. Het zijn twee oer-Hollandse aandelen die teleurstellen.

Handelsonderneming Amsterdam Commodities (AMS:ACOMO) heeft zijn slotdividend met €0,10 verlaagd, van €0,70 naar €0,60 per aandeel. De verlaging zorgt voor €4,50 minder dividendinkomen. Ik schreef het al in mijn dividend analyse over 2018. Er zit weinig muziek in Acomo op dit moment. De onderneming is financieel gezond, maar de laatste jaren blijft echte groei uit. Deze verlaging is niet schokkend. Ik ben dan ook niet van plan mijn aandelen te verkopen. Aandelen Acomo bijkopen is voorlopig ook niet aan de orde.

Boskalis (AMS:BOKA) heeft zijn jaarlijks dividend met 50% verlaagd van €1,00 naar €0,50. Deze verlaging zorgt voor €16,00 minder dividendinkomen. Boskalis was veelbelovend toen ik het kocht. Ze hadden net de verbreding van het Suezkanaal voltooid. Daarna is het bergafwaarts gegaan. Ik denk erover dit bedrijf te verkopen. Het is eigenlijk te cyclisch voor mijn dividendportefeuille.

Aankopen

Ik heb mijn ontvangen dividend natuurlijk onmiddellijk weer aan het werk gezet. Samen met wat nieuw kapitaal heb deze maand twee aankooptransacties gedaan.

Op 9 mei heb ik 8 aandelen Eastman Chemical Company (NYSE: EMN) gekocht voor $74,75 per aandeel. Eastman Chemical, de voormalige chemietak van het beroemde Kodak, heeft een mooi trackrecord van dividendverhogingen. En met een k/w verhouding van 9,8 was het aantrekkelijk gewaardeerd. Het dividendrendement van deze aankoop is 3,2%. De afgelopen 9 jaar is het dividend met gemiddeld 11,8% per jaar gestegen. Mijn complete analyse van het aandeel is hier te lezen.

Op 22 mei kwam de Amerikaanse doe-het-zelfketen Lowe’s Companies met een winstwaarschuwing. De koers daalde op één dag met bijna 12%. Ik heb van de gelegenheid gebruik gemaakt en mijn positie uitgebreid. Ik kocht 6 aandelen Lowe’s Companies voor $98,60 per aandeel. Het bedrijf heeft de afgelopen 44 jaar zijn dividend verhoogd en is daarmee een Dividend Aristocrat. Het dividendrendement op moment van aankoop was 2,2%. De afgelopen 10 jaar is het dividend met gemiddeld 18,4% per jaar gestegen. Voor deze aandelen betaalde ik 17,2x de verwachte winst per aandeel.

Deze aankopen voegen €29,42 toe aan mijn jaarlijks dividendinkomen.

Verkopen

Ik heb de afgelopen maand geen aandelen verkocht.

Cumulatief dividend inkomen 2019

Ik heb dit jaar €498,93 aan dividend ontvangen. Dit is 67% hoger dan in dezelfde periode vorig jaar.

Bedankt voor het lezen!

Hoe was jouw maand?

De kleine belegger

Disclaimer: De auteur heeft een positie in alle genoemde aandelen.

Foto: Techogym

De kleine belegger

De kleine belegger is in 2013 begonnen met beleggen in aandelen. Hij is bijzonder geïnteresseerd in bedrijven die elk jaar een stijgend dividend betalen. Sinds 2018 schrijft hij over de voortgang van zijn aandelenportefeuille op dit blog.

Naast beleggen in aandelen is hij sinds 2013 succesvol actief in crowdfunding via het platform van Bondora. Zijn rendement is 14,6%. Dit is na aftrek van kosten en wanbetalingen.

3 reacties

 • Zo dat is een lekker inkomen zeg! Jammer van die dividendverlagingen. Die instabiliteit weerhoudt mij ervan om in veel NL dividendaandelen te stappen.

  Mei was redelijk voor ons, zeker geen topmaand.

  • Niet te bescheiden, Mr. Groeigeld. 🙂
   Ik las op je blog over 189% meer dividendinkomsten in mei!

   Je aarzeling over de Hollandse aandelen snap ik. Met de kennis van nu, zou ik ze ook niet allemaal meer kopen. Gelukkig maakt de dividendverhoging van TechnoGym veel goed.

   De kleine belegger