Waarom ben ik gaan beleggen?

Waarom ben ik gaan beleggen?

Het was in september 2013 toen mijn interesse voor persoonlijke financiën begon. We hadden een eigen huis gekocht, waren pasgetrouwd, mijn vrouw studeerde nog en ik had een vaste baan. Zelfs met hulp van zorgtoeslag en studiefinanciering kwamen we niet rond. Gaan beleggen stond nog absoluut niet op de agenda.

Dagobert Duck

Ik ging er een avond goed voor zitten en zette de inkomsten en uitgaven op een rijtje.

De uitkomst kwam niet als een verrassing. We kwamen geld te kort. De vorige maand was er 80 euro meer uitgegeven dan er binnenkwam.
Ik vertelde dit aan mijn vrouw. Ze haalde haar schouders op en zei: “Dat komt wel weer goed toch?”

Maar ik wist dat het niet snel goed zou komen.

Want stel: Je inkomsten zijn elke maand hetzelfde. En je komt de ene maand € 80,- euro te kort. Dan moet je de volgende maand 160 euro minder uitgeven dan de vorige maand om weer te zijn waar je was. En dan nog… Dan heb je twee maanden hard gewerkt, geleefd en alles uitgeven en je bent geen steek verder gekomen. De spaarrekening is nog even hoog als toen je begon.

Oké. Deze situatie is niet helemaal vreemd voor een pasgetrouwd stel met een koophuis, waarvan één nog studerend en de ander aan het begin van de loopbaan maar toch….

Het verontrustte mij. Ik begon te rekenen als een Dagobert Duck. “Als we elke maand 80 euro te kort komen zijn we over een 82 maanden failliet!” Uiteraard was dit onzin. Maar er zaten in die tijd maanden bij dat het niet bij € – 80,- bleef.

Dat moet anders

Na wat Googelen kwam ik op het blog van Spaarcentje. Het ging over besparen en budgetteren.

Ik ging zelf een budget maken en kwam tot de conclusie dat het zo’n vaart niet zou lopen. Gemiddeld over een heel jaar kwam er ongeveer evenveel binnen als eruit ging, Maar daar bleef het ook bij. Er werd niet gespaard. Geen nieuwe keuken gekocht* en geen geld over voor leuke dingen.

Er kwam bij mij een vervelend gevoel naar boven. Ik ging mijn situatie vergelijken met de mensen om mij heen en dacht: “Ik werk toch hard? Kom elke dag moe thuis. Verdien ik nou zo weinig? Waarom kunnen wij de leuke dingen niet betalen die de mensen om mij heen wel doen”. Het begon te knagen. De mensen om ons heen leken meer te verdienen en genoeg over te hebben voor weekendjes weg, verre vakanties, uit eten gaan enz.

Die periode ervoer ik als dat we geld te kort hadden. Wel de verantwoordelijkheid voor een huishouden en een koopwoning maar niet genoeg geld om het allemaal te kunnen onderhouden. Al met al een vervelende situatie.

Maar ook een goed les

Ik leerde dat geld niet kwam aanwaaien. Je moet er hard voor werken en als je het eenmaal hebt zijn er genoeg mensen/bedrijven/instellingen die erop azen.

Het is ook de periode dat ik leerde om zuinig te zijn. Ik leerde de waarde van geld (en tijd) kennen. Ik leerde hoe lastig het is om geld over te houden van een salaris. Deze eigenschap heb ik vandaag de dag nog steeds. De financiële situatie is intussen een stuk ruimer geworden maar de zuinigheid blijft.

Ik kan het nog steeds niet over mijn hart verkrijgen om veel geld uit te geven aan bijvoorbeeld een nieuwe keuken. De bestaande keuken is technisch nog goed. Geen beschadigde kastjes of iets dergelijks. Alle apparatuur doet het. Hij is alleen gedateerd. Maar het idee dat ik er weken maanden voor moet werken en dat alleen maar omdat ik hem ‘niet mooi vindt’ gaat mij echt te ver.

Gaan beleggen

Vanuit mijn interesse in persoonlijke financiën ben ik gaan beleggen.

Ik nam een proefabonnement op het tijdschrift Beleggers Belangen. Daarin stond een overzicht van bedrijven met de hoogste dividendrendementen van dat moment.

Inkomen ontvangen terwijl je er niet voor hoeft te werken. Ik vond het iets magisch! (Zeker gezien de belabberde financiële situatie toen). Stel je voor: Je koopt een aandeel in een bedrijf. En dit bedrijf betaalt jou elk jaar geld puur en alleen omdat jij het aandeel bezit. Het leek mij een mooie oplossing om mijn maandelijks tekort aan inkomen te veranderen in een maandelijks overschot aan geld.

Ik nam mij voor om mijn hele bonus van dat jaar te gaan beleggen in dividendaandelen.

Uiteindelijk werd het minder. Veel minder. Want geld vliegt de deur uit als je er niet goed op let.

Eind 2013 heb ik voor € 667,80 aandelen gekocht in drie bedrijven. Shell, Belgacom, en GDF Suez**. Het dividendrendement waren rond de 6 á 7%. Het voelde voor mij als een gok. Ik dacht: “Het dividend stelt niet voor en misschien wordt het niets. Maar als het dividend wordt uitgekeerd kan ik volgend jaar in ieder geval ervan uit eten.”

Het jaar erna vond een omslag plaats in het huishoudboekje. Het stukje ‘maand over aan het einde van mijn salaris’ veranderde in ‘salaris over aan het einde van de maand’. Hiervan werd eerst de spaarrekening weer aangevuld. Het was nu wel mogelijk om mijn hele bonus plus het ontvangen dividend van dat jaar te gaan beleggen. Ondertussen was ik wijzer geworden en belegde mijn geld in aandelen Unilever, Acomo en Hal Trust.

Tot de dag van vandaag heeft beleggen mijn niet losgelaten. Dividend vind ik nog steeds een goede manier om mijn inkomen nu en in de toekomst aan te vullen en de portefeuille is ondertussen uitgegroeid tot 36 bedrijven.

Waarom bent u gaan beleggen?

Disclaimer: De auteur heeft een positie in Shell, Unilever, Acomo en Hal Trust.

* Een nieuwe keuken stond op het verlanglijstje toen we het huis kochten. Ondertussen is hij er nog steeds niet.
** Let vooral op de beginnersfouten. Hoog dividendrendement maar geen groei. Het dividend van Shell is daarna nog maar 1x verhoogd. Belgacom en GDF Suez hebben het dividend sindsdien zelfs verlaagd. Buitenlandse dividendbelasting: het is ondoenlijk om voor een paar euro dividendbelasting terug te vragen aan de Franse en Belgische overheid. De spreiding over sectoren en landen was wel goed.

De kleine belegger

De kleine belegger is in 2013 begonnen met beleggen in aandelen. Hij is bijzonder geïnteresseerd in bedrijven die elk jaar een stijgend dividend betalen. Sinds 2018 schrijft hij over de voortgang van zijn aandelenportefeuille op dit blog.

Naast beleggen in aandelen is hij sinds 2013 succesvol actief in crowdfunding via het platform van Bondora. Zijn rendement is 14,6%. Dit is na aftrek van kosten en wanbetalingen.

Geef een reactie