WH Smith dividend aandeel analyse (gekocht)

WH Smith dividend aandeel analyse (gekocht)

Wie koopt er in 2018 nog aandelen in een boekhandel?! Nou, dat is precies wat ik deze week gedaan heb met mijn aankoop van aandelen WH Smith PLC.

Ik ben al een tijdje op zoek naar Britse dividendaandelen om mijn geografische spreiding te verbeteren. Mijn laatste Britse aankoop was Sage Group in juli.

In september schreef Ivan Snurer in Beleggers Belangen het artikel De 10/10-test voor dividendaandelen. Daarin stond een lijst van bedrijven die het afgelopen decennium het dividend elke jaar verhoogd hebben. Maar met nog een tweede criterium, de dividendgroei moet gemiddeld 10 % of meer zijn. Er staan veel mooie ondernemingen op de lijst. Maar de meeste zijn naar mijn mening te hoog gewaardeerd.

Een bedrijf trok mijn aandacht: WH Smith PLC.

Op 11 oktober 2018 heb ik 24 aandelen WH Smith PLC (LON:SMWH) gekocht voor een prijs van £ 18,61 per aandeel.

WH Smith is een Britse retailer. Het bedrijf bestaat uit twee segmenten: Travel en High Street.

Het High Street segment exploiteert 607 winkels in het Verenigd Koninkrijk(VK) en is aanwezigheid in elke belangrijke Britse hoofdstraat. De High Street winkels verkopen boeken, wensenkaarten,  kranten, tijdschriften, zoetwaren en entertainmentproducten. De handel van High Street is seizoensgebonden, met hoogtepunten voor Kerstmis, Pasen en in augustus/september voor ‘Terug naar school’. In dit segment valt ook de online detailhandel met de websites www.whsmith.co.uk en persoonlijke wenskaarten en geschenken via www.funkypigeon.com.

Het Travel segment exploiteert 867 vestigingen, voornamelijk op luchthavens, treinstations, langs snelwegen en in ziekenhuizen. Deze ‘reiswinkels’ verkopen een meer op maat gemaakt assortiment producten om tegemoet te komen aan mensen die onderweg zijn. De klanten van Travel zijn anders dan bij High Street meer geïnteresseerd in het lezen van boeken/tijdschriften tijdens een reis en het kopen van eten, drinken en zoetwaren. 286 winkels uit dit segment bevinden zich buiten het Verenigd Koninkrijk in Europa, het Midden-Oosten, Australië, Zuidoost-Azië en India. De verkooppiek ligt in de zomer vanwege het aantal vakantiereizigers op luchthavens.

In totaal heeft WH Smith ongeveer 14.000 medewerkers in dienst, voornamelijk in het Verenigd Koninkrijk.

Lager resultaat, toch een dividendverhoging

Op 12 oktober 2018 heeft de raad van bestuur het dividend met 12 % verhoogt naar £ 0,541 per aandeel.

Dit is bijzonder omdat de winst het afgelopen jaar voor het eerst sinds jaren is gedaald. Vooral het feit de dividendverhoging dit jaar hoger is dan vorig jaar(2017: 10 %) is bijzonder. Deze verhoging geeft aan dat het management veel vertrouwen heeft in de toekomst.

WH Smith betaald sinds de opsplitsing in 2006 dividend uit. Sinds 2007 is het dividend elk jaar verhoogd. Het samengesteld jaarlijks groeipercentage over de afgelopen 10 jaar is 12,5 %.

WH Smith dividend aandeel analyse dividend per aandeel

Winstcijfers

WH Smith is enorm winstgevend. De winst per aandeel(wpa) is gegroeid van £ 0,36 in 2008 naar £ 0,99 in 2018. Gemiddeld is de winst dus met 10,1 % per jaar gegroeid. Niet slecht maar iets minder dan het dividend. De toekomstige dividendgroei zal afhangen van de groei van de wpa.

WH Smith dividend aandeel analyse winst per aandeel

Dalende rentabiliteit = aandeleninkoop programma

De voortgang van de rentabiliteit eigen vermogen is interessant. Tot 2014 steeg het spectaculair tot aan 90%. Daarna is het alleen maar minder geworden. Het afgelopen jaar was met 49% een nieuw (voorlopig) dieptepunt. Als antwoord hierop heeft het management een nieuw aandeleninkoop programma aangekondigd. Dit is een kwart van het eigen vermogen.

Het aantal uitstaande aandelen loopt gestaagd terug. Het afgelopen decennium is bijna een derde van de aandelen teruggekocht en uit de roulatie genomen. Desondanks hebben ze nog steeds een netto kaspositie. Een knappe prestatie als je het mij vraagt.

WH Smith dividend aandeel analyse uitstaande aandelen

Dividend policy

Over het dividendbeleid staat het volgende geschreven in het jaarverslag:

The Board has a progressive dividend policy and expects that, over time, dividends would be broadly covered twice by earnings calculated on a normalised tax basis.

De koers van WH Smith nam een duik

Afgelopen donderdagochtend kwam WH Smith met jaarcijfers. En deze waren niet al te best.

De koers nam een duik.

Ergens in het eerste uur van de handel heb ik een aantal stukken op de kop getikt. De daling was toe ongeveer 8% . Achteraf gezien had ik beter kunnen wachten. Het aandeel daalde donderdag uiteindelijk met ruim 11%. Maar goed, koersen zijn niet te voorspellen.

Met mijn aankoop betaal ik 18,10 keer de winst over 2018. Dit kan veel te hoog zijn omdat het vanaf nu bergafwaarts gaat met het bedrijf. Of het is een koopje als de winst net als voorgaande jaren gestaagd verder groeit.

Achteraf gezien is dit misschien een te vroege gok op een turnaround. En misschien had ik mijn aankoop beter kunnen uitstellen. De kans bestaat namelijk in dat er de komende tijd meer slecht nieuws komt er de koers verder daalt. Maar dit hoeft natuurlijk niet zo te zijn. Het management geeft niet voor niets een dividendverhoging van 12%.

De markt voor boeken, kranten en kantoorartikelen is al vele jaren moeilijk

Toch weet het management met veel kennis en kunde waarde te creëren voor de aandeelhouders. Ik gok met deze aankoop dat WH Smith een oplossing vindt voor zijn Highstreet winkels en daarnaast verder kan groeien in het Travel segment.

Daarom is mijn conclusie dat een bedrijf met zo’n prachtige historie van winstgroei, dividendgroei, aandeleninkoop, prachtige rentabiliteitscijfers en daarbij ook nog een netto kaspositie te mooi is om te laten lopen.

Het dividendrendement op het moment van aankoop is 2,9 %. Deze aankoop voegt € 14,81 toe aan mijn jaarlijks dividendinkomen.

Tot slot de analisten van onderzoeksbureau Morningstar. Zij geven het aandeel op dit moment 3 sterren. Dit betekend dat ze het aandeel redelijk gewaardeerd vinden.

Wat is uw mening over WH Smith? Is het een mooi dividendaandeel voor de lange termijn? Of is er geen toekomst voor fysieke boekwinkels?

Disclaimer: De auteur heeft een positie in LON:SMWH, LON: SGE

De kleine belegger

De kleine belegger is in 2013 begonnen met beleggen in aandelen. Hij is bijzonder geïnteresseerd in bedrijven die elk jaar een stijgend dividend betalen. Sinds 2018 schrijft hij over de voortgang van zijn aandelenportefeuille op dit blog.

Naast beleggen in aandelen is hij sinds 2013 succesvol actief in crowdfunding via het platform van Bondora. Zijn rendement is 14,6%. Dit is na aftrek van kosten en wanbetalingen.

2 reacties